Naslovna Vodič Ovo su najveće zablude od dijetalnoj hrani

Ovo su najveće zablude od dijetalnoj hrani

137
0
cokoladice.jpg

Pogledajte za koje to popularne namirnice mnogi misle da su zdrave i dijetalne – a zapravo su sušta suprotnost.

Voda obogaćena vitamina

Ovakvi napici se često reklamiraju kao zdrav dodatak ishrani, jer sadrže puno vitamina, minerala pa čak i vlakana. Međutim, istina je da bi trebalo da ih preskočite i da se držite obične vode. Naime, iako ćete na tablicama videti da sadrže jako malo kalorija, ovi napici se često prave sa veštački zaslađivačima, koji su podjednako nezdravi kao običan šećer, ako ne i gori. Pored toga, tu su često i veštačke arome i boje. 

Voćni jogurt

Kombinacija zdravog jogurta punog probiotika i svežeg voća – šta tu može da bude nezdravo? Žene koje se vode ovom logikom često prave veliku grešku u ishrani, i kupovne voćne jogurte konzumiraju bez ograničenja, neretko njima zamenjuju i pravo voće. Nažalost, istina je da ćete u ovim jogurtima pronaći puno prostih šećera i nepotrebnih kalorija. Mnogo bolja alternativa jeste da jednostavno napravite svoj voćni jogurt u blenderu – jednostavno spojite jogurt, omiljeno voće i po želji malo meda.

Pogledajte i Kako da napravite grčki jogurt

Pločice od žitarica

Još jedna populara “zdrava” užina koja zapravo uopšte nije zdrava. Zapravo, mnoge od ovih pločica samo malo deli od najobičnije čokoladice! Često ćete na pakovanju videti natpise “bogato vlaknima” ili “odličan izvor proteina”, ali niko nije lud da na pakovanju naglasi “prepuno prostih šećera”. Ako zaista želite vlakna i proteine, za užinu pojedite parče sira i jabuku. 

Pročitajte i:  Ne jedite hranu iz poplavljenih frižidera, zamrzivača, ostava...

Pogledajte i Da li i vi jedete ovo za doručak?

Namirnice sa 0% masti

Namirnice bez masti prava su varka za ljude koji žele da smršaju, jer misle da “bez masti” znači i “bez kalorija”. To dovodi to preterivanja u konzumiranju ovakvih namirnica. S druge strane, nedostatak masti proizvođači često nadoknađuju dodavanjem nepotrebnih šećera – kako bi ukus bio bolji. Bolje je da jedete namirnice sa mastima, ali da vodite računa o količini. Tako ste barem svesni toga šta unosite u organizam. 

Musli

Većina kupovnih muslija će vam u jednoj porciji dati ogromnu količinu trans masti i prostih šećera, koji se često dovode u vezu sa srčanim i moždanim udarom. Naravno, to ne važi za sve kupovne muslije, zato je jako važno da obratite pažnju na nutritivnu tabelu na poleđini pakovanja. Povrh svega toga, porcije su često toliko male, da se ljudi ne osećaju sito – i zbog toga često kasnije griskaju nezdrave stvari, ili dodaju još muslija.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – StvarUkusa

Izvor: 24sata.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.