Naslovna Vesti Za ovom poslasticom je svet poludeo!

Za ovom poslasticom je svet poludeo!

130
0
mooncake.jpg

Ova tradicionalna kineska pekarska poslastica je u početku pravljena kod kuće, da bi u prošlom veku bila osnovana radionica za mesečeve kolače koje se danas prave od velikog broja raznih vrsta nadeva i prelepim varijetetima dekoracije.

Tradicionalni mesečev kolač je okruglog oblika, prečnika 10 cm i debljine 3-4 cm i obično se služi uz čaj. Većina se sastoji od tankih peciva, obloženih slatkim gustim filom, a u centru mogu da imaju jedno ili više žumanaca, kao simbol punog meseca. 

Inače, tradicionalni kineski kolači obično na površini imaju pečat sa kineskim simbolima koji označavaju “harmoniju” ili “dugovečnost” ili slike životinja. Pekare obično na kolač stave svoj znak. Kao dodatna dekoracija mogu biti otisci meseca, cveće, vinova loza ili zec (simbol Meseca).

Od čega se prave?

Testo se tradicionalno sastoji od svinjske masti, paste od crvenog pasulja i žumanceta, što sve ima otprilike oko 1000 kalorija. Novije varijante ove ukusne poslastice prilagođavaju se zdravijem stilu života. Sadrže manje ili nimalo masti, manje šećera, po obliku su manje, a najčešće se prave od jogurta, sladoleda ili želea.

Pročitajte i:  Starinski recept za svačiji ukus: Neodoljivi limun kolačići punjeni čokoladnim kremom(VIDEO)

Iako dominiraju voćni nadevi, postoje različite vrste filova kojim su punjeni. Dakle, mogu da se prave od bilo kojih sastojaka čija mešavina može da se prevori u pastu.

Sastojci mogu da budu: kafa, čokolada, orasi (bilo koji orašasti plodovi), voće (šljive, ananas, dinja, banana…), povrće (slatki krompir), a može čak da se doda i šunka.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar Ukusa

Izvor: elle.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.