Naslovna Vesti Vino, orašasti plodovi i čokolada – moćna hrana za jake kosti

Vino, orašasti plodovi i čokolada – moćna hrana za jake kosti

113
0
vino_cokolada_i_orasasti_plodovi_mocna_hrana_za_jake_kosti_cl.jpg

Resveratol, materija koja se nalazi u crnom vinu, grožđu, kakaou i u orašastim plodovima, ima antiupalna svojstva koja mogu sprečiti smanjenje gustine kostiju, piše Dejli mejl.

Danski naučnici su došli do otkrića koje pokazuje neverovatan uticaj resveratola na zdravlje kostiju.

Pogledajte i Najbolje i najgore namirnice za kosti

“Naše istraživanje pokazuje da resveratol stimuliše proizvodnju ćelija kostiju”, kaže doktorka Meri Jul Erstrup koja je bila deo tima istraživača.

U studiji je učestvovalo 66 muškaraca srednjih godina, koji pate od metaboličkog sindroma. Oni su 16 nedelja uzimali dozu od 500 mg ili 75 mg resveratola ili palcebo. Kod  osoba koje su uzimale visoku dozu resveratola, zabeleženo je povećanje gustine kostiju kičme za 2,6 procenata.

Pročitajte i:  Kako izgleda čizburger nakon nekoliko sati u želucu (VIDEO)

Naučnici se slažu da su rezultati obećavajući, ali da su neophodna dodatna istraživanja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – StvarUkusa

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.