Naslovna Vesti Proteini smanjuju rizik od moždanog udara

Proteini smanjuju rizik od moždanog udara

60
0
proteini_smanjuju_rizik_od_mozdanog_udara_cl.jpg

Dijete bogate proteinima mogu delovati preventivno na pojavu moždanog udara, naročito ako se konzumira dosta ribe, piše Dejli mejl.

Kineski naučnici su došli do otkrića da konzumiranje jednog filea lososa ili pilećeg belog mesa može smanjiti rizik od moždanog udara za 20 procenata.

Jedno od objašnjena može biti to što protein snižava krvni pritisak, izjavio je dr Ksingfeng Liu iz Medicinske škole Nandžing Univerzitetska. Riba sadrži omega 3 masne kiseline, ali i drugi sastojci u mesu mogu doprineti zaštiti od moždanih udara, poput proteina.

Međutim, prema rezultatima istraživanja koji su objavljeni u stručnom časopisu Neurologija, konzumiranje crvenog mesa ima suprotan efekat na zdravlje – povećava rizik od moždanog udara. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se crveno meso zameni ribom.

Pročitajte i:  Oduševiće vas: 10 novih upotreba jabukovog sirćeta u službi lepote i zdravlja

“Pretpostavlja se da bi se moglo sprečiti i to 1,4 miliona smrtnih ishoda moždanog udara godišnje, ako bi se ishrana ljudi obogatila proteinima”, kaže doktor Liu.

Međutim, naučnici se slažu da je potrebno uraditi dodatna, obimnija istraživanja koja bi se bavila pitanjem uticaja ishrane na prevenciju moždanog udara.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.