Naslovna Vesti Kako vam hrana može spasiti brak

Kako vam hrana može spasiti brak

44
0
kako_vam_hrana_moze_spasiti_brak_cl.jpg

Evo malo ohrabrujućih vesti za sve one koji su posebno razdražljivi kada su gladni, pa često planu i uđu u raspravu sa partnerom. Naime, naučnici su došli do otkrića da kada u krvi nivo glukoze opadne, osobe postanu sklone raspravljanju.

Postavlja se pitanje – zbog čega dolazi do sukoba baš sa voljenom osobom? Ljudi najmanje samokontrole imaju prema osobama sa kojima su u najbližim odnosima. Samokontrola agresivnih nagona zahteva mnogo energije, a većina te energije nastaje od glukoze koju unosimo putem hrane, objašnjeno je u studiji objavljenoj u zborniku radova Nacionalne akademije nauka Sjedinjenih Američkih Država.

Autori istraživanja su ispitivali 107 bračnih parova, prateći nivo glukoze u krvi i ponašanje partnera tokom tri nedelje. Ispitanicima su podeljene vudu lutkice, čiode i rečeno im je da lutke predstavljaju njihove partnere, pa ispitanici mogu da ubodu lutku do 51 put, u zavisnosti od nivoa njihove ljutnje. Ali to nije sve, ispitanici su dobili i slušalice preko kojih su mogli da viču na svoje partnere.

Pročitajte i:  10 zanimljivih činjenica o italijanskoj kuhinji

“Učesnici koji su imali nizak nivo glukoze u krvi su zabadali više čioda u lutke i vikali na svoje partnere jače i duže”, zaključili su autori studije.

Možda je najbolje da pre nego što se upustite u svađu sa voljenom osobom, pojedete koje sočno voće ili čokoladicu.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.