Naslovna Trikovi Vodič za temeljno čišćenje kuhinje

Vodič za temeljno čišćenje kuhinje

1244
0
Foto: Shutterstock

Svi mi imamo standardnu rutinu čišćenja kada je u pitanju najprometnije mesto našeg doma – kuhinja. Bilo da čistite detaljno ili samo ovlaš pređete krpom, postoje mnoga mesta u vašoj kuhinji koja su pravo stecište bakterija i prašine. Upravo mnoga od tih mesta mogu biti zaboravljena u čišćenju, a često se baš tako i desi, jednostavno jer ne obraćamo dovoljno pažnje na njih.

Zato smo za vas pripremili vodič za temeljno čišćenje kuhinje, zajedno sa mestima koja ne smete da zaboravite.

Radne površine

Problem: Kuhinjske radne površine ne smete da preskočite! Na njima spremamo hranu, ostavljamo namirnice, tašnu, ključeve od auta, stana, pa mobilne telefone.

Rešenje: Poprskajte ih vašim omiljenim sredstvom za čišćenje za sve površine, i očistite svu tu nečistoću i bakterije koje se talože. Radite to barem dva puta nedeljno i primetićete koliko su radne površine čistije i pogodnije za pripremanje vaših omiljenih jela.

Sudopera

Problem: Još jedno od mesta koje je sklono gomilanju bacila i bakterija. Razmislite samo, pored svega što ode niz sudoperu – ostaci, mleka, soka, kafe, pa sve do ostataka mesa i drugih jela koje pripremamo.

Rešenje: Korišćenjem starog sunđera kojeg koristite iz dana u dan za ribanje sudopere, nećete ništa postići. Umesto toga, postarajte se da koristite nov sunđer ili papirni ubrus koji ćete naprskati dezinfekcijskim deterdžentom, očistiti sudoperu i rešiti se svih bakterija.

Sunđeri i krpe

Problem: Krpe i sunđeri su u kontaktu kako sa radnim površinama, tako i sa posuđem i z kog jedemo. A prljaju se neviđeno brzo.

Rešenje: Svaki drugi dan možete zajedno sa vašim posuđem ubaciti sunđere i krpe u mašinu za sudove i oprati ih zajedno sa njima. Takođe, menjajte krpe, trulekse i sunđere na svakih 7 dana!

Pročitajte i:  3 recepta za pljeskavice bez mesa

Fioke frižidera

Problem: Možda ne sumnjate na ovo mesto, ali ono može sadržati ubedljivo najviše bacila u vašoj kuhinji. Koliko puta ste morali da bacite komad sira, ili povrća zbog buđi ili ustajalosti? Ukoliko niste dovoljno pažljivi, ostavljajući staru hranu u ovim fiokama, može dovesti do inficiranja prostora fioke i invazije bakterija unutar samih fioka.

Rešenje: Prvo i osnovno naučite da odvajate, tj. razvrstavate hranu po fiokama, odnosno meso sa mesom, povrće sa povrćem, a voće sa voćem. Takođe naterajte se da sa vremena na vreme izvadite fioke i dobro ih očistite uz pomoć mlake vode, deterdženta i sunđera. Ovo će sprečiti gomilanje bacila i nečistoća u istima.

Aparat za kafu

Problem: Naši aparati za kafu su neopravdano zanemareni kada je reč o čišćenju. Ipak, kako vam zvuči da pijete kafu prepunu bacila i alergena? Pa ne tako primamljivo, zar ne? Tako smo i mislili. Zato prionite sa čišćenjem vaših aparata za kafu što pre.

Rešenje: Recite zbogom svim bakterijama koje vrebaju iz aparata za kafu uz pomoć kućno napravljenog deterdženta koji se sastoji od: dve šoljice vinskog sirćeta i jednoj šoljici vode. Upalite aparat dva puta sa ovim miksom unutra i garantujemo vam besprekorno čist aparat.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Mogu ja to sama

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.