Naslovna Trikovi Trikovi za kuvanje savršene kafe

Trikovi za kuvanje savršene kafe

8202
0
Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelji prave, domaće kafe, sigurno već znate neke tajne pravljenja ovog
omiljenog napitka.

Kako biste uvek skuvali dobru kafu važe neka univerzalna pravila:

-koristite svežu, hladnu vodu, najbolje onu iz česme;
-kafu je najbolje skuvati u emajliranoj džezvi jer se u njoj voda brže zagreva, a
ukus kafe će biti intenzivniji;
– za pun ukus domaće kafe, neophodno je da izaberete mešavinu sačinjenu od
prave kafe, bez raznih dodataka, kao i da ona bude fino samlevena.

Za pripremu savršene domaće kafe potrebna je džezva, voda i naravno sveža mlevena
kafa. Sam proces pripremanja je jednostavan, ali postoji par saveta kako da iz dobre kafe
izvučete najbolje. U džezvu sipajte onoliko hladne vode koliko je dovoljno za jednu šolju,
najviše dve, jer kada skuvanu kafu delite na više šoljica, pena često „pobegne“ samo u
jednu. Džezvu zatim stavite na šporet da se voda zagreje. Ako pijete slatku kafu, poželjno
je da vodu pošećerite odmah, jer se kafa po pravilu ne šećeri naknadno zbog taloga koji
se podigne mešanjem.

Pročitajte i:  Brzo i lako: Posne kiflice (VIDEO)

Kada voda proključa, sklonite džezvu sa šporeta i sipajte jednu ili dve kašičice sveže
mlevene kafe za svaku šolju, u zavisnosti od njene veličine. Promešajte kafu u džezvi i
ostavite par sekundi da kafa provri. Džezvu sklanjamo sa ringle čim kafa počne da se
podiže u džezvi. Kafu serviramo tamo gde ćemo je piti, a nakon toga je ostavljamo par
minuta da se smiri – to jest, da se odvije proces ekstrakcije arome.

Ono što svežu mlevenu kafu izdvaja od drugih je gusta i obilna pena, koja čuva toplotu
kafe, ali i jedinstveni miris i ukus, koji budi sva čula. Ona je često i znak raspoznavanja
između „dobre“ i one „nevešto skuvane“ – mada ima onih koji preferiraju kada je nema.
Osim što izgled čini primamljivim, pena čini ukus intenzivnijim i duže se zadržava u
ustima.

Ostatak recepta glasi: Sada uživajte!

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.