Naslovna Trikovi Trikovi i ideje: Ostatke hrane pretvorite u nove plodove

Trikovi i ideje: Ostatke hrane pretvorite u nove plodove

80
0
trikovi_i_ideje_za_ustedu_u_kuhinji.jpg

Otkrivamo vam deset saveta kako da uštedite i iskoristite ostatke hrane:

Salata

Ostatke salate, listove koje bstei inače bacili, stavite u vodu i pričekajte nekoliko dana. Videćete da iz listova rastu žilice, i tada su spremni za sadnju u teglu sa zemljom. Ostavite salatu na prozoru ili balkonu dok ne naraste. 

Krompir

Krompir koji proklija u ostavi idealan je za sadnju. Odrežite deo na kojem je klica i ostavite da odstoji napolju 12 sati kako bi se malo osušio. Potom stavite u zemlju i pričekajte oko mesec, a možda i više dana na plodove svog rada. 

Pogledajte i Kako da u kuhinji uzgajate luk, krompir, celer…

Beli luk

Kad počne da klija od dugog stajanja, čen belog luka savršen je za sadnju. Stavite ga u zemlju sa širim delom dole. Smestite teglu na toplo i sunčano mesto. 

Crni luk

Luk je savršen za sadnju kad proklija u špajzu, pa umesto da ga obrezujete i spašavate ono što je za jelo, stavite ga celog u zemlju. Dobićete fini, mladi luk. 

Ili, kada pripremate ručak, donji deo luka (gde su bile žilice) odrežite zajedno sa centimetar ploda. Stavite u zemlju i zalivajte. 

Pogledajte i Kako gajiti čeri paradajz na terasi

Praziluk

Ostatak praziluka, donji deo, stavite u posudu s malo vode i smestite na sunce. Kako raste, zeleni deo možete rezati, a ostatak i dalje držati u vodi. 

Bosiljak

Grančicu bosiljka stavite u čašu vode i pričekajte da pusti korenje. Tada zasadite u zemlju i ukusan začin biće vam uvek na dohvat ruke. 

Pročitajte i:  Sočni mirisni mafini sa šljivama po bakinom receptu (VIDEO)

Pogledajte i 5 vrsta začina i povrća koje možete gajiti u domu

Šargarepa

Kod sečenja šargarepe, gornji deo nemojte baciti, stavite ga u malo vode i pričekajte da naraste zeleni deo gore i da u vodi izađe malo korenje. Potom stavite u zemlju i dobićete novu šargarepu. 

Avokado

Velika koštica unutar avokada dovoljna je za ponovno dobijanje ploda. Pripremite posudu vode i smestite ju na toplo mesto s povremenim suncem. Košticu s tri strane probušite štapićima za ražnjiće i stavite na posudu u kojoj će biti delimično uronjena u vodu, šiljastiji deo koštice. 

Štapići služe da bi držali košticu na posudi. Proklijaće za dve do osam nedelja. Kada drvce izraste 15 centimetara, skratite ga za pola i pričekajte da ponovo naraste, a tada stavite u zemlju tako da gornja polovina koštice bude spolja. 

Pogledajte i 5 saveta za uzgajanje začina u kuhinji

Đumbir

Otkinite komad đumbira i stavite u zemlju, ali ga nemojte njome zatrpati. Zalivajte često, držite na toplom mestu i čekajte dok ne naraste stabljika, a tada je izvadite i koren je spreman za upotrebu. 

Ananas

Deo ananasa koji biste bacili odličan je za sadnju nove biljke. U posudu s vodom stavite kompletni gornji deo – lišće i mali deo ploda (oko centimetar i po) i čekajte da pusti korenje. Ostavite na direktnom suncu i povremeno menjajte vodu. Kad ugledate korenje, posadite ga u zemlju. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: 24sata.hr
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.