Naslovna Trikovi Trikovi da vaš šporet opet sija: Uklonite zagoreo šećer bez muke

Trikovi da vaš šporet opet sija: Uklonite zagoreo šećer bez muke

15722
0
Foto: Shutterstock

Zagoreo šećer je mnogo teži i složeniji za čišćenje, koliko vam se to čini na prvi pogled. Koliko god da pazite kod pripreme krem karamela, uvek vam se može desiti da deo karamelizovanog šećera padne na keramičku ploču vašeg šporeta ili na radnu površinu.

Usled dodira sa hladnom površinom, šećer se karamelizira i bukvalno se upije u površinu. Ipak, šta možete da uradite da sprečite trajne mrlje.

Kod padanja na određenu površinu karamelizirani šećer je u hemijskom sastavu još uvek voda, tj. nije izgoreo. U tom slučaju šećer treba da rastvorite bez problema sa malo tople vode. Ako je ipak šećer izgoreo do nivoa čađi, tada ćete da lako odstraniti mokrom krpom ili salvetom uz pomoć preparata za čišćenje.

Najteže je kada je zagoreo šećer dobro karamelizovan, posebno na keramičkoj ploči, jer tada on bukvalno ulazi u reakciju sa staklom. U tom slučaju treba da zagoreo šećer uklonite najbrže što možete, specijalnom oštrom špatulom, koju možete kupiti u velikim supermarketima.

Pročitajte i:  Napravite ukusne štanglice sa sirom i kobasicom (VIDEO)

Čišćenje zagorelog šećera sa dna šerpe može da se obavi uz pomoć varikine ili preparata za mašinu za pranje i vruće vode. Posudu potopite na različito vreme, u zavisnosti od težine zagorelog šećera, a zatim pažljivo istrljajte ostatke.

Zagoreo šećer u rerni se čisti uz pomoć soli. Još dok je šećer vreo, pospite ga obilnom količinom soli. Kada se smesa stvrdne, očistite je špatulom i salvetom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.