Naslovna Trikovi Spasite zagoreli tiganj uz pomoć kuhinjske soli

Spasite zagoreli tiganj uz pomoć kuhinjske soli

2398
0
Foto: Shutterstock

Trikovi za čišćenje raznih stvari uvek su dobro došli, posebno ako su nam svi sajstojci pri ruci.

Kuhinjska so
Ovaj je trik vrlo jednostavan, a glavni je sastojak svima pri ruci: obična kuhinjska so. Sve što treba uraditi je prekriti dno tiganja debelim slojem soli, staviti je zatim u rernu i zagrejati dok nije lijepo topla (temperatura ne sme biti jako visoka, posebno ako tiganj ima plastične ručke koje bi se mogle rastopiti). Ostavite tiganj tako na toplom 20-30 minuta pa izvadite, a kad se malo ohladi isperite vodom i osušite. Videćete da će se nakon ovog postupka hrana mnogo teže lepiti za dno tiganja. Drugim rečima, opet ćete peći palačinke bez uzrujavanja.

Pranje tiganja
Kako biste sprečili da se neprijanjajući sloj na dnu tiganja ne ošteti odnosno istroši i prestane funkcionisati, prvi je korak da tiganj ne peremo deterdžentom za posuđe. Deterdžent će s vremenom, malo pomalo, skidati ovaj osetljivi sloj zbog kojeg baš obožavamo taj jedan tiganj za koji smo sigurni da se ništa neće zalepiti i na kraju će postati još jedan komad suđa koji više ne koristimo. Kako je onda oprati da se zaštiti neprijanjajući sloj? Samo vrućom vodom i kuhinjskom četkicom (ne oštrom žicom) nakon čega tiganj samo obrišite papirnim ubrusom. Na taj način ćete ukloniti masnoću, a osetljivi sloj će ostati netaknut!

Zagreo tiganj – opet so!
Dogodi se i najboljima. Stavili ste tiganj na malo prejaku vatru ili vas je nešto odvuklo pažnju i eto vraga! Miris zagorele hrane širi se kućom. Čak i ako se hrana više ne da spasiti nema razloga da ne spasite tiganj. Ovim laganim trikom lako ćete ukloniti sve zagorele komade hrane s dna tiganja. Opet će vam trebati so. Obilno pospite solju dno tiganja pa dodajte malo vode da dno bude pokriveno. Stavite tiganj na ringlu pa voda neka lagano kipi 15 minuta – zagoreli komadi će se odlepiti i lako ćete ukloniti i njih i masnoću.

Pročitajte i:  Ovih 7 namirnica nije preporučljivo da jedete van njihove sezone

So je u nuždi i vatrogasac
Osim što može zaštititi neprijanjajući sloj na tiganju i pomoći kad nam se hrana zapeče za dno, so je uvek dobro imati pri ruci dok kuvamo, ne samo kao začin. Na primer, može se dogoditi da se ulje u tiganju doslovno zapali. Kod ovakvog požara voda nije rešenje, ne sme se vodom zaliti goruće ulje. Bolje je rešenje poklopiti tiganj poklopcem, no ako ga nemate ili nije odgovarajuće veličine, spasiće vas so. Sipajte so na vatru sve dok je ne ugasite, a to će se dogoditi vrlo brzo!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: miss7.24sata.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.