Naslovna Trikovi Sjajni trikovi koji će vam pomoći da omekšate žilavo meso

Sjajni trikovi koji će vam pomoći da omekšate žilavo meso

2168
0
Foto: Shutterstock

Ako ste kupili žilavije meso, ne očajavajte, jer će vam ovi saveti pomoći da omekšate meso i postignete pun ukus.

Marinirajte meso

Ako želite da meso dobije dodatni ukus, stavite ga u marinadu na par sati ili preko noći. Ne samo što ćete tako poboljšati ukus mesa, već ćete ga i omekšati. Da biste omekšali meso marinadom važno je da ona sadrži neki izvor kiseline poput sirćeta, soka citrusa ili jogurta, ali i dosta soli.

Istucite meso

Ako meso pre prirpeme istučete, ne samo da će vam to pomoći da izravnate komad mesa i tako vam olakšati ravnomernu termičku obradu, već ćete u postupku udaranja omekšati žilavi komad.

Režite meso na pravilan način

Mesari dobro znaju da mekoća, izgled i ukus pečenog mesa zavisi i od načina na koji ga režete pre nego što ga stavite na tiganj. Dobro pregledajte sirovi komad mesa i otkrijte u kom smeru se kreću mišićna vlakna u njima. Nožem zarežite u smeru vlakana. Na taj način ćete ih skratiti, a meso će postati lakše za žvakanje.

Pročitajte i:  JEFTINO, A PREUKUSNO: Brze fritule s jogurtom (VIDEO)

Kuvajte meso dugo na laganoj temperaturi

Ako želite da napravite ukusan gulaš od tvrdih komada junećeg mesa važno je ga termički obrađujete na laganoj temperaturi – satima. Gulaši se tradicionalno kuvaju dva do tri sata na laganoj temperaturi, a u tom procesu otapa se kolagen u mišićnom tkivu mesa, pa žilavi komadu postaju mekani poput maslaca.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: punkufer

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.