Naslovna Trikovi Saznajte koja je idealna temperatura za pečenje kolača

Saznajte koja je idealna temperatura za pečenje kolača

6553
0
Foto: Shutterstock

Temperatura na kojoj se peku kolači utiče na krajnji rezultat i od toga zavisi da li će kolač izgledati dobro i da li će se ispeći kako treba.

Ponekad se desi da kolač izgori spolja, a unutra ostane živ. Da se to ne bi desilo, treba da znate koje testo se peče na kojoj temperaturi.

Patišpanj kora

Ako pripremate veliki kolač, treba da bude svesni da treba da se peče ravnomerno sa svih strana.

Veliki kolači se peku na temperaturi od 180 do 220°C – polako i dugo. Svi kolači se peku u prethodno zagrejanoj rerni.

Za vreme pečenja je dobro da nekoliko puta okrenete pleh, da kolač ne bi zagoreo samo sa jedne strane. Ali ne treba da preterujete sa otvaranjem vrata rerne, da kolač ne bi pao.

Ako kolač zagori odozgo, a unutrašnjost je još živa, pokrijte belim papirom za pečenje koji ste pokvasili vodom ili aluminijumskom folijom.

Narasli kolač

Ako pečete manji kolač, izaberite višu temperaturu od 200 do 250°C, ali to zavisi od vrste kolača. Da bi kolač nadošao, proces pečenja treba da bude brži.

Pročitajte i:  Ne bacajte ove ostatke hrane

Na srednjoj temperaturi manji kolači se ne peku, već se osuše i počinju da liče na tost. Na višim temperaturama kolač postaje zlatast i bolje ispečen.

Kada pečete kolač treba da imate u vidu i testo od kojeg je napravljen. Kad treba da pečete samo gornji deo kolača, koji je pokriven puslicama, temperatura treba da bude 110°C. Ako u belancima ima mlevenih oraha, kolač pecite na 180°C dok belanca ne porumene.

Kolač od testa koji je pripremljen sa kvascem se peče na 240°C ili manje u trajanju od 45 minuta. Testo od patišpanja se peče na 220°C 30 minuta.

Kolač od lisnatog testa se peče na 220°C u trajanju od pola sata ili 45 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.