Istraživanja su potvrdila da se virus Covid-19 na nekim površinama (metal, plastika…) zadržava satima, negde i danima. Sada saznajemo da i voće i povrće mogu biti prenosnici virusa.
“Covid-19 se kao i svi drugi virusi koji su uzročnici prehlada i gripa prenosi kada kašljemo i kijamo, odnosno kapljičnim putem. Kad se to dogodi, kapljice padaju na svaku površinu u radijusu od dva metra”, rekao je za portal Body+Soul dr Sem Haj, pa dodao da je upravo zbog toga prenos virusa prilično jednostavan.
“Kad obrišete oči, nos ili usta, virus prenosite na prste, a onda dalje na predmete koje dodirujete. To važi i za voće i povrće u trgovinama koje ljudi slobodno dodiruju”, upozorava.
To ne znači da morate prestati da kupujete sveže namirnice, ali trebate biti oprezniji kod njihove pripreme i konzumacije.
“Moj savet je da pričekate par dana pre nego što se odlučite da ih konzumirate i da ih dobro isperete“, ističe dr Hej.
Preporuke po pitanju pranja voća i povrća su sledeće.
- Operite ruke 20 sekundi toplom vodom i sapunom.
- Proverite ima li na komadu voća ili povrća oštećenja i odstranite ih nožem.
- Isperite namirnicu pre guljenja i budite sigurni da prljavština i baterije nisu došle u kontakt s nožem kojim ćete seći namirnicu.
- Nežno istrljajte voće ili povrće pod mlazom vode.
- Uzmite čisti nož i njime ogulite krastavce, jabuke ili krompir.
- Osušite namirnicu suvom i čistom krpom ili papirnim ubrusom.
- Kad su u pitanju salata ili kupus, uklonite sve spoljne listove i dobro ih isperite vodom.
Voće i povrće možete ostaviti u frižideru na temperaturi ispod 5°C.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stil.kurir.rs