Naslovna Trikovi Saveti za blanširanje

Saveti za blanširanje

2343
0
saveti_za_blansiranje_cl.jpg
Foto: Shutterstock

Blanširanje ne podrazumeva samo potapanje povrća u slanu vodu. Ovaj kulinarski postupak ima tri osnovne svrhe: tako se povrće delimično skuva, jednako začini, ali i zadržava boja povrća.

Za blanširanje vam je potrebno – velika šerpa, so, hvataljke, posuda sa rupicama (za ceđenje), posuda puna ledene vode, pripremljeno povrće (isečeno na jednake komade).

Najpre napunite veliku šerpu vodom, ali je nemojte prepuniti i posolite je kao kada kuvate pastu. Na oko 4 litra vode, stavite 1/4 šolje soli.

U posudu sa hladnom vodom stavite posudu za ceđenje. Kada voda prokuva, hvataljkom stavite povrće u vodu. Koliko je vremen apotrebno da se povrće izblanšira zavisi od veličine i vrste povrća. U proseku je potrebno između 30 i 60 sekundi. tokom kuvanje povrća nije potrebno poklopiti šerpu.

Pročitajte i:  So - zvezda mnogih kulinarskih trikova

Kada je povrće delimično kuvano, hvataljkom ga stavite u cediljku koja se nalazi u posudi sa hladnom vodom i promešajte. Ovaj postupak se zove “šokiranje”.

Kada se povrće ohladi, dobro ga osušite pre nego što nastavite sa pripremom jela po želji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.