Naslovna Trikovi Primenite ovih 5 saveta i kupićete najsočniji paradajz

Primenite ovih 5 saveta i kupićete najsočniji paradajz

1631
0
Foto: Shutterstock

Paradajz je odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrži i znatne količine B kompleksa. Redovna konzumacija ovoga povrće obogatiće vaš organizam kalijumom, natrijumom, magnezijumom i gvožđem. Pitanje koje se nameće: da li umete da prepoznate sveže i domaće gajene plodove?

Većina povrća za masovnu proizvodnju bere se nezrela kako bi mogla da izdrži prevoz i distribuciju po udaljenim mestima, a potom se hemijski tretira da se ubrzaju ti prirodni procesi. Uključite sva čula i naučićete da prepoznate kvalitetne plodove.

Pažljivo osmotrite nijansu kore paradajza

Ako paradajz ima duboko crvenu boju kore bez vidljivih ogrebotina i napuklina, verovatno je reč o svežem plodu. Svetla boja kore, narandžaste nijanse, govori da je plod verovatno nezreo, da je suviše tvrd i da će ukus biti… pa, nedefinisan! Zaobiđite i paradajz sa tamnim flekama na kori – verovatno je već počeo da truli.

Pomirišite paradajz

Još bolji indikator od izgleda paradajza je njegov miris. Duboko udahnite i pomirišite naročito peteljku. Ako osetite jaku aromu izabrali ste pravi plod. Ukoliko nedostaje miris, takav paradajz može vam poslužiti samo za ukras.

Pročitajte i:  KOLAČ IZ ŠOLJE: Preukusna poslastica gotova za samo 5 minuta

Stisnite plodove vrhovima prstiju

Zreo i kvalitetan paradajz najbolje se prepoznaje po opipu: dovoljno je čvrst da je možete stisnuti a da ga time ne uništite, a opet nije pretvrd za rezanje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je reč o povrću koji će se brzo pokvariti.

Kupite samo ono što možete dodirnuti

Izbegavajte kupovinu paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete pogledati, pomirisati i stisnuti. Ne preporučujemo ni kupovinu na tezgama gde neće da vam dozvole biranje.

Pravilno ih skadištite

Paradajz će imati bolji ukus ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, a u frižider ga stavite samo ako planirate da ga sečete za salatu pa želite da ga malo rashladite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zadovoljna.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.