Naslovna Trikovi Ovako se priprema turski čaj

Ovako se priprema turski čaj

1424
1
Foto: Shutterstock

Jedan od najpopularnijih napitaka na svetu je čaj. U Turskoj je posebno popularan, jak turski čaj. On će vam biti ponuđen gde god da budete u Turskoj. Tradicija kaže da se čaj servira nakon svakog obroka.

Turski čaj je najobičniji crni čaj, ali pripremljen po posebnoj tehnologiji. Kod nas se prodaje u različitim pakovanjima i veoma je lako da ga nabavite.

Kako da napravimo turski čaj u domaćim uslovima?

Za pripremu turskog čaja treba da obezbedite dva čajnika ili dupli čajnik.

Donji deo duplog čajnika ili jedan čajnik napunite vodom. Nakon toga se u gornji deo duplog čajnika ili u drugi čajnik stavlja 5 kašika crnog čaja ili oko 20 g čaja i sipa se oko 200 ml vode. To je takozvani rinfuz.

Dupli čajnik se sklapa, a ako koristite dva posebna čajnika, stavljate jedan preko drugog, a pri tome treba da pazite da čajnik sa crnim čajem bude odozgo.

Pročitajte i:  Iz bakine kuhinje stiže fina i hrskava pogača sa maslacem (VIDEO)

Sve stavite na laganu vatru. Ostavite da voda provri. Neophodno je da sačekate oko 15-20 minuta. Čim voda u donjem čajniku proključa, skinite ga sa vatre. Ostavite ga po strani oko 1 minuta. Ovo je neophodno da se proces kuvanja vode zaustavi.

U čaše, u koje ćete sipati gotov čaj, obavezno stavite metalne kašičice. To se radi zbog toga što su metalne kašičice dobar provodnik toplote. Kada ih stavite, izbegavate da vam se slome čaše od vrelog čaja.

U pripremljene čaše se sipa malo od čaja koji je pripremljen. Nakon toga se razređuje vodom iz donjeg čajnika po želji.

Turci vole da jaki čaj bude zaslađen medom ili šećerom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs 

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Gledajuci turske serije stalno sam se pitala kako oni to kuvaju caj.Gde ide voda,gde caj?Hvala za ovaj clanak od sad cu tako kuvati caj,jer sam dobila od drugarice takav cajnik.Ali moram da napisem da ce mi biti zadovoljstvo jos vece,kad budem sipala moju nobel pro100 vodu da provri.Razlog je sto cu lakse prati cajnik,jer nece biti fleka od kamenca,s obzirom da je voda iz aparata preciscena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.