Naslovna Trikovi NE BACAJTE: 4 načina da upotrebite koru od jabuke

NE BACAJTE: 4 načina da upotrebite koru od jabuke

11094
0
Foto: Shutterstock

U kori od jabuke krije se mnogo hranljivih materija, pa se preporučuje da se ne baca već pojede. Međutim, ukoliko baš ne volite ovaj deo sočnog voća, ili pripremate kolače pa vam je kora samo višak, evo kako je možete upotrebiti.

Napravite žele. Jabuke su pune anitoksidanata, posebno u kori. Ustvari, gotovo pola vitamina C jedne jabuke se nalazi u njenoj kori. Svoju dozu antioksidanata možete dobiti za doručak sa želeom napravljenim od kora ili čak čipsom od kora. Sve što treba da uradite je da komadiće kore jabuke poprskate s malo vode, šećera i cimeta. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 150°C dok ne postanu hrskave (povremeno ih okrenite).

Očisitite posuđe. Aluminijumske posude kore od jabuka lako čiste, jer sadrže kiseline koje rastvaraju nečistoće. Skuvajte šaku kora od jabuka i ostavite da krčkaju u posudi koju želite da očistite 20-30 minuta. Prljavština bi trebalo da nestane (da se podigne).

Pročitajte i:  Brzo i lako: Ukusna testenina gotova za 15 minuta

Skuvajte čaj. Tako ćete najbolje izvući mnogo antioksidanata iz kora jabuke, a bez šećera. Treba vam šaka kora od jabuka, 3 do 4 šolje vode, pola kašičice cimeta, 1 kašika meda i 1 kašika limunovog soka. U posudu stavite sve sastojke osim meda i kuvajte 15-tak minuta. Procedite, dodajte med i imate savršeno zdrav napitak.

Osvežite vazduh. Jabuke i cimet su mnogim ljudima najdraži mirisi domaćinstva. Kuvajte kore od jabuka, cimet, đumbir i limun. Ostavite da isparava dok se miris širi kućom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: hranazadusu.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.