Naslovna Trikovi Naučite pravilno da organizujete frižider: Sačuvajte namirnice od bacanja

Naučite pravilno da organizujete frižider: Sačuvajte namirnice od bacanja

1622
0
Foto: Shutterstock

Ako naučite pravilno da organizujete frižider sačuvaćete dosta hrane od bacanja, a samim tim i novca. Često se dešava da ljudi pogrešno organizuju svoj frižider. Iznenadićete se kad vidite koje greške pravite.

Iako mnogi čuvaju mleko u vratima frižidera, to verovatno smanjuje njegov rok trajanja. Vrata su zapravo najtopliji deo frižidera, a mleko je jedan od sastojaka koje je najvažnije zadržati hladnim.

Evo par primera kako da efikasnije organizujete svoj frižider:

Fioke na dnu
Sirovo povrće, salatu i voće treba da držite u odvojenim odeljcima, jer neko voće emituje gas koji ubrzava zrenje. Ne držite začinske biljke i lišće u zadnjem delu frižidera, jer bi se zapravo mogli zamrznuti.

Donje police
Na ovoj polici držite sirovo meso i ribu, jer je ovo najhladniji deo frižidera koji hranu održava svežom. Skladištenje sirove hrane ovde je takođe mudro jer sprečavate unakrsnu kontaminaciju – ako sirovu hranu držite više, postoji rizik da bi mogla da se sruši na drugu hranu.

Srednje police
Na ovim policama držite mlečne proizvode, jaja, jogurt. Obavezno držite posude sa tim proizvodima zatvorene kako biste očuvali svežinu i sprečili ulazak bakterija.

Pročitajte i:  Topi se u ustima: Posna torta sa pivom (RECEPT)

Gornje police
Ovde držite namirnice koje ne treba da se kuvaju poput jela od mesa, kao i ostatke hrane koja mora u frižider, jer je temperatura na vrhu frižidera najdoslednija.

Vrata
Vrata frižidera su mesto gde temperatura najviše varira, tako da je ovde najbolje držati proizvode kao što su začini, sokovi i konzerve. Iako mleko ovde ne treba da se čuva, puter i meki sir su zapravo u redu.

Da biste očuvali namirnice važno je da redovno čistite i otapate frižider.

Voće i povrće sa otpuštanjem gasa (avokado, banane, nektarine, breskve, kruške, šljive i paradajz) najbolje je čuvati u frižideru da biste sprečili prerano kvarenje, a hleb nikako nemojte da zamrzavate, jer će se  presušiti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.