Naslovna Trikovi Naučite koliko soli ide na 10 l vode za kiseli kupus

Naučite koliko soli ide na 10 l vode za kiseli kupus

43330
1
Foto: Shutterstock

Kiseli kupus možda nikada neće postati deo evropske gurmanske kuhinje, kao što je to francuska supa od luka ili engleski crni puding, ali će uvek biti deo naše tradicije i kulture.

Skoro da nema domaćinstva, koje svake jeseni ne stavlja kupus u burad. To se radi, jer svako u krajnjoj liniji želi da proba ukusne sarme od kupusa za Božić, a kako bi probali, morate da imate kupus, koji je stavljen najkasnije u novembru.

Ovde nećemu ulaziti u problematiku rasola, niti u to koliko je ova fantastiča tečnost spasila ljudi od teškog mamurluka.

Razume se, koliko porodica, toliko i recepata za to kako se tačno priprema kiseli kupus, kao i koliko soli treba staviti u njega.

Neki vole malo slaniji kiseli kupus, pa zbog toga pripremaju 4-4,5% slani rastvor, dok drugi više vole da nije toliko slan i ne preteruju sa stavljanjem soli.

Pročitajte i:  Vazdušaste kifle sa susamom koje se peku 20 minuta (VIDEO)

Smatra se da je optimalna količina soli, koja treba da se doda na 10 l vode kod pripreme kiselog kupusa 400g.

Ovde napominjemo da se radi o krupnoj kristalnoj soli, najbolje morskoj, koja treba da se potpuno rastvori u vodi, pre nego što se doda u kupus.

Nemojte se previše brinuti ako vam se raso učini nedovoljno slan ili pak previše slan – rastvor za kupus može se korigovati i to veoma laka.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Na oko 50 kg kupusa i 50 litara vode (bure od 100 litara) izmerim 2 kg (2%) soli pa na svaki red kupusa koji stavim u bure, dodam po šaku do dve soli. I tako do kraja. Ako ostane, pospem sa vrha sve. Ostavim da odstoji 24h, pa nalijem hladne vode. Dok ređam kupus, dodam do 30 gr korena rena (da, trideset grama). Ne više jer će da se oseća u rasolu. Ko ne pije rasol, može da doda i malo više rena. Ja popijem bar trećinu bureta rasola dok se kupus ne ukiseli. Ko voli rozu boju rasola, neka doda jednu malu (do 200 gr) cveklu. Kupus sečem ravno da presečem i deblje žile u listovima. Ne dubim koren. Deo sa korenom ide gore. Posle prvog uglavljenog reda, postavim crevo koje će posle da mi služi da “duvam” u kupus kako bi se so podigla i izmešala. Jednostavno i bez pretakanja. Uvek mi kupus traje do leta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.