Naslovna Trikovi Najbolji recept za pohovane tikvice

Najbolji recept za pohovane tikvice

2105
1
najbolji_recept_za_pohovane_tikvice.jpg

Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u snižavanju pritiska, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog creva.

Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga, doprinose vitalnosti organizma.

Osim što je ovo lakši i brži način pripreme pohovanih tikvica, moguće je i dodavanje sira ili nekih drugih sitno iseckanih sastojaka. 

Potrebno je

2 veće tikvice (ili 3 manje)
jaja
3 čena belog luka
50 g sira (nije obavezno)
brašno
so ili začin od suvog povrća
svež peršun
sveže začinsko bilje

Pročitajte i:  Posni kolač na vodi: Kako da napravite domaći jafa desert (VIDEO)

Pogledajte i 7 recepata za jela s tikvicama

Oljuštite tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo oprati) i narendajte. Dodajte jaja, ispasirani beli luk, naseckani sveži peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodajte so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji). 

Kutlačom vadite masu i pržite na vrelom ulju. Okrećite ih širokom lopaticom. Vadite na papirni ubris da bi se ocedile od viška masnoće. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Pa sad: pohovane tikvice? Ne
    Pa sad: pohovane tikvice? Ne – hvala preferiram grilovane, samo posle začinjene seckanom svežom mirođijom (kopar), biberom i može par kapi maslinovog ulja. Žute okrugle tikvice obožavam presne- mogu se jesti kao jabuka, u salati, pomešani ili umesto krastavca u svim salatama, ćak i kao tsatsiki – nikako ne ljuštiti – dobro oprati. Prelep letnji obrok se dobiuja tako što tikvice isećete na komade debljine od 2 do 3 cm, kratko blanširate, posolite, pospete belim lukom(češnjakom) mirođijom (koprom), peršunom, biberom, kap – dve sirćeta, može balsamico, malo maslinovog ulja . sve stavite u staklenku ili kutiju pa u frižider – jede se hladno, samo ili uz sir, malo mesca… Najlepša supica se pravi od iseckanih na kolutove (neljušćenih) tikvica oko 300 g, jedne sveže ljute paprike srednje veličine (oko 10 cm) i kocke za kokošiju supu. Kad provri zaćini se mešavinom kusele pavlake, limunovog soka i u to umu
    ćenog jajezta – pusti kljuć, doda začina po ukusu i jede.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.