Naslovna Trikovi MALI SAVETI: Domaćice ovo morate da znate!!!

MALI SAVETI: Domaćice ovo morate da znate!!!

1412
0
Foto: Profimedia

Prenosimo vam neke tajne iskusnih domaćica koje su neophodne kako bi vam život u kulinarskom carstvu bio lakši, ali i lepši.

Dobra domaćica koristi uvek oprobane trikove za pomoć u kući. Neki od naših predloga uštedeće vam i vreme i novac

ZAGORELE ŠERPE

Ako su vam šerpe zagorele posle kuvanja sipajte u nju limun, sirće i malo deterdženta, prokuvajte i posuda će biti kao nova.

ZAMRZNITE LUK

Malo toga možete da uradite da biste poštedeli sebe, ukućane i komšije neprijtnog mirisa dinstanog luka. Ono što možete da uradite je da jednom nedeljno ili ređe izdinstate veću količinu crnog luka, a potom ga zamrznete. Za svako naredno kuvanje samo odvojte kašikom i koristite ga normalno.

LISNATO TESTO

Ako vam lisnato testo preostane nakon upotrebe, ostatke ne bacajte. Zamesite manje komade, a u posudi umutite jaje. Premažite testo i pospite rendanim sirom. Pecite u rerni na temperaturi od 200 C oko 10 minuta. Ovo posluženje možete servirati i toplo i hladno.

PASTA ZA OTISKE

Sve mesingane površine u kuhinji, kvake, držače za ubruse, maramice, salvete najlakše ćete odmastiti i oribati običnom pastom za zube.

KOCKICE LEDA S VOĆEM

Kockice leda za aperitiv biæe lepše i ukusnije ako u vodu, u posudu za led, stavite tanko izrezane kore limuna ili pomorandže, višnje ili bobice grožđa.

SVEŽE BANANE

Da banane u voćnoj salati ne bi pocrnele, poprskajte ih limunovim sokom i pospite prah šećerom.

DA LAKŠE OLJUŠTITE PARADAJZ

Da biste lakše skinuli kožicu s paradajza, prelijte ga ključalom vodom. Tako će ovaj posao biti znatno lakši, a paradajz se neće raspadati.

SVEŽ KUVANI KROMPIR

Ako vam je preostala veća količina kuvanog krompira, uz malo volje možete imati ukusan dodatak uz novi ručak. Prelijte ga slanom, kipućom vodom i pustite da provri, zatim vodu ocedite. Na taj način, za samo nekoliko minuta, krompir možete poslužiti kao da je sveže skuvan, uz glavno jelo.

Pročitajte i:  Brzo i lako: Američke palačinke punjene čokoladom

SO PROTIV GORČINE

Kad kuvate testeninu so stavite u vruću vodu, da pasta ne bi bila gorkog ukusa.

ŠEĆER − PRIRODNI KONZERVANS

Jagode, maline, kajsije, breskve i ostalo voće koje ostavljate u zamrzivač, uvek pakujte u posude i svaki red voća dobro pospite šećerom. Šećer ne dozvoljava mrazu da prodre u njega i oduzme mu prirodan ukus.

PRESOLJENO JELO

Ako ste presolili jelo dodajte jedan ili više krompira i oni će „pokupiti“ sav višak soli.

ČUVANJE MASLACA VAN FRIŽIDERA

Maslac držite u plastičnoj posudi sa hermetičkim poklopcem u kojoj je pitka, a može i morska voda, tako da maslac pliva. Ovako ga možete čuvati potpuno bez odlaganja u frižider, a biće i mekan, pa će se lako razmazivati.

SIRĆE ZA ČIŠĆENJE KUHINJE

Nanesite na krpu sirće i malo soli i ovom mešavinom izribajte pločice u kuhinji, kao i sve zamašćene površine. I ako vam se zapuše slivnici koristite sirće: sipajte 2 dl, sačekajte desetak minuta, a zatim pustite jak mlaz vrele vode.

ZAPEČENI SIREVI

Stručnjaci su testirali sireve na visokim temperaturama, a mi vam nudimo spisak sireva koji su najbolji za pripremu toplih sendviča, pica ili jela od povrća.

−Parmezan: Ovoj vrsti italijanskog sira treba dodati malo pavlake, jer se nakon zagrevanja brzo stvrdne i postane gorak.

− Ementaler: To je veoma mastan sir, koji se lako topi i ima lepu zlatnu boju. Najbolji je za topla jela kada je prezreo.

− Mocarela: Kad se zapeče, dobije lep ukus. Savetujemo da ovaj sir koristite kada spremate picu, a odličan ukus daje i salatama od svežeg povrća.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zena.blic.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.