Naslovna Trikovi Drveni pribor, escajg, daske za sečenje, silikonske špatule: Da li znate koji...

Drveni pribor, escajg, daske za sečenje, silikonske špatule: Da li znate koji je rok trajanja kuhinjskog pribora?

1386
0
Foto: Shutterstock

Možda vam se čini da kuhinjski pribor može da se koristi dok god služi svojoj svrsi, ali to baš nije tako…

Evo kada je vreme da idete u nabavku novog kuhinjskog pribora.

1. Drveni kuhinjski pribor – do 5 godina ili… 

Kada na svojim varjačama, hvataljkama za salatu ili daskama primetite pukotine, promenu boje ili osetite da je površina na delovima nepovratno omekšala – vreme je za promene! Ne zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise, vlagu, ali i sve bakterije.

Zato drveni pribor perite odmah nakon korišćenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mestu.

2. Gumene ili silikonske špatule – do 2 godine ili… 

Kada promene boju, dobiju pukotine i počnu da se “kidaju” – vreme je za promene! Špatule imaju i jedan higijenski problem. Naime, većinom su napravljene od dva dela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dela mesto u koje ulaze ostaci namirnica koje koristimo i ono se teško čisti. Kada primetite talog koji ne možete ukloniti – vreme je za nove špatule.

3. Posuđe s neprijanjajućom (non-stick) površinom – do 3 godine ili… 

Kada primetite duboke ogrebotine, kada površina počne da se ljušti i ulazi u hranu – vreme je za promene! Ako želite da produžite vek trajanja ovog posuđa, obavezno ga pokrijte nečim papirnim pre nego u njega stavite neku drugu posudu kod pospremanja.

Pročitajte i:  Napravite domaću hidratantnu masku od meda

Ako ste u mogućnosti, držite ga obešenog na zid ili neku drugu površinu.

4. Plastične daske za sečenje – do 3 godine ili… 

Kada tragovi noža postanu toliko duboki da više ne možete iz njih očistiti ostatke hrane – vreme je za promene! Nemojte zaboraviti da vam za svaku vrstu namirnica treba posebna daska. Na onoj za ribu ili meso ne pripremajte voće ili povrće i obrnuto kako eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.

5. Mali kuhinjski noževi – do 5 godina ili… 

Kada zarđaju, imaju klimavu dršku ili ih više ne možete naoštriti – vreme je za promene! Ovi višenamjenski nožići su često u upotrebi, koristimo ih gotovo svakodnevno i zbog toga se lako “istroše”. Oštrite ih jednom nedeljno kako biste im produžili vek trajanja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa 

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Zadovoljna

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.