Naslovna Trikovi Priručnik koji će vam pomoći da postanete stručnjak u pravljenju deserta: Otkrijte...

Priručnik koji će vam pomoći da postanete stručnjak u pravljenju deserta: Otkrijte cake za dodatne sastojke kao što su ČOKOLADA, VOĆE, MLEKO, MAK, PIŠKOTE….

3587
0
Foto: Shutterstock

Dodatni sastojci za tortu i kolače kao što su voće, čokolada, šlag, suvo voće, mak, puding, kakao isto imaju određene cake, a mi vam pokuazujemo kako da iskoristite najbolje od svake namirnice da bi vam desert uspeo i bio fantastičnog ukusa.

Kada pravite ove kolače ili torte sa voćem, ovi saveti će vam biti od koristi 

Kremove i filove možete obojiti na prirodan način dodavanjem pirea od željenog voća (izmiskano voće). Ali, ne preterujte, posebno sa vodenastim voćem, da ne dobijete previše tečan fil, već dodajte po malo, postepeno, pazeći na gustinu.
Ako pravite voćni kolač, voće pre stavljanja u testo uvaljajte u brašno da ne bi propalo na dno testa.
Voćne kolače, kad god možete, pravite od sezonskog voća, i to nek bude zrelo, zdravo, sveže i sočno.

Ananas
Svež ananas koji ne možete da iskoristite odmah možete da ostavite na tanjiriću koji ste posuli šećerom, isečenom stranom na dole i stavite u frižider. Ovako ostavljen ananas može da stoji veoma dugo.
Za pripremu torti bolje je ne koristiti svež već konzerviran, ili ananas kratko prokuvan u šećernom sirupu. Svež ananas sadrži enzim bromelin od kog bi slatka pavlaka postala gorka, a želatin se ne bi stisnuo.

Banane
Ako su vam potrebne zrele, a imate samo zelenije, neoljuštene banane stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na temperaturi od 150°C pola sata, tj. dok ne pocrne, zatim ih izvadite iz rerne i sačekajte da se ohlade.

Crveno voće
Pre dodavanja svežeg ili ohlađenog crvenog voća (višnje, maline, borovnice, ribizle) u kolače, potrebno je da se ono dobro ocedi i da se po njemu pospe nekoliko kašika griza koji će upiti višak soka.
Za pite sa voćem potrebno je na kore posuti mlevene orahe, prezle ili griz, da upijaju sok koji će voće ispuštati tokom pečenja.

Foto: Shutterstock

Šljive
Pripremate li kolač sa šljivama, pospite po šljivama malo griza. To će sprečiti da sok curi, a nakon pečenja griz se neće osetiti.

Jabuke
Jabuke neće potamneti, a ukus im se neće promeniti ako se poškrope sokom od limuna ili se nakratko urone u slanu vodu.

Limun
Isušeni limun će postati sočan ako ga 5 minuta držite u vreloj vodi, a onda ohladite i stavite u frižider.
Ne bacajte koru od isceđenog limuna, već je izrendajte, pomešajte sa šećerom i čuvajte u teglici do prve prilike kada ćete upotrebiti.
Ukoliko vam je potrebno samo nekoliko kapi limunovog soka, viljuškom napravite rupice na uskoj strani ploda i iscedite sok ili koristite sok od limuna iz flašice.

Suvo voće
Komadići seckanog suvog voća se neće međusobno lepiti ako ih pospete brašnom i prstima ih istovremeno razdvajate i valjate u brašno.
Ako suvo voće nije sveže i meko, potopite ga u mlaku vodu na pola sata, izvadite i ostavite da se dobro ocedi i osuši, da smesa koju ćete od njega praviti ne bi bila gnjecava i mokra.
Seckano suvo voće i suvo grožđe mešaju se sa brašnom i drugim suvim sastojcima da bi se ravnomerno rasporedili u testu.
Suvo voće koje treba samleti meljite u vodenici za meso, a prethodno ga isecite na komadiće.

Suvo grožđe
Suvo grožđe treba pre stavljenja u kolače obavezno da operete u mlakoj vodi ili da potopite u rum. Kada suvo grožđe nabubri, morate ga ocediti i uvaljati u brašno da ne bi pri pečenju palo na dno.

Urme
Kada pravite mućeni kolač sa čokoladom ili kakaom, dodajte u kolač šaku sitno seckanih urmi. To će biti tajni sastojak koji će kolaču dati sjajan ukus. Da bi se urme lakše isekle, nož se mora češće umakati u vodu.

Prerađeno voće
Aprikotiranje kolača je premazivanje tek ispečenih kolača vrućim džemom od kajsija, koji je prethodno prokuvan sa malo vode i malo rakije i propasiran kroz metalnu cediljku za čaj. Kolači na ovaj način dobijaju lepu boju i sjaj, ukus im postaje puniji, a ako se planira nanošenje druge glazure, ona će sa ovom podlogom biti ravnija i sjajnija.

Pročitajte i:  Izbegavajte ove vrste doručka

Trikovi za čokoladu koji olakšavaju priremu

Foto: Shutterstock

Koristite pravu čokoladu za kuvanje, a ne kakao tablu, jer su kolači sa pravom čokoladom i ukusniji i zdraviji.
Čokoladna glazura neće ispucati ako u nju, još dok je vruća, dodate jednu kašiku jogurta.
Topljenje čokolade u mikrotalasnoj rerni se ne preporučuje jer postoji opasnost od pregrevanja, pa će tada čokolada izgubiti jednoličnu glatku strukturu.
U glazuru od čokolade, pored putera, treba dodati i kašiku ulja da bi bila sjajna.
Čokoladu ćete najbolje otopiti ili postupkom kuvanja na pari ili je na foliji premazanoj uljem držite nekoliko minuta u toploj rerni šporeta. Čokolada se lakše renda ako se prethodno drži u frižideru.

Kako koristiti mleko i mleko u prahu u kolačima

Foto: Shutterstock


Mlaćenicu napravite sami tako što ćete u šolju mleka dodati kašiku limunovog soka ili sirćeta. Mleko sa prijatnom aromom vanile dobiće se ako se u njega stavi kesica vanilin šećera ili štapić vanile rasečen po sredini.
Mleko u receptima možete zameniti jogurtom i dobićete drugačiju teksturu kolača.
Biskvitni kolači sa orasima ili lešnicima dobiće izuzetnu aromu ako umesto mleka dodate hladnu kafu. Ako se mleko u prahu stvrdne, sameljite ga u vodenici za orahe.

Sastojci koji se često koriste u kolačima i tortama 

Mak
Za kolače i filove koristi se mleveni mak, a cela zrna maka koriste se za posipanje i poboljšanje ukusa peciva. Kolači s makom biće prhkiji ako jedan deo brašna zamenite prezlama. Kao nadev ili kao glazura, uz kolač sa makom najbolje ide džem od ribizli ili šipka, kako zbog boje tako i zbog prokiselog ukusa. Da bi mak ili orasi u štrudli bili što kompaktniji, dodajte im sneg od 3 belanca. Mleveni mak koji duže stoji dobiće neprijatan ukus.

Kokosovo brašno
Kokosovo brašno raširite po suvom plehu i pet minuta pecite u vrućoj rerni da dobije žućkastu boju i postane hrskavo. Aroma će biti intenzivnija, a ukus bolji. Koristite za pravljenje kolača i torti, valjanje kolača ili posipanje kremastih torti i slično.

Kakao
Čokoladni kolač od biskvitne smese biće sočniji ako deo kakaoa zamenite sa nekoliko kašika nutele ili sličnog proizvoda. Ako pečete koru sa kakaoom, nauljani pleh za pečenje pospite kakao prahom, a ne brašnom. Kakao prah je najbolje da izmešate sa brašnom i prosejete zajedno, da bi se ravnomerno rasporedio u brašnu, odnosno testu, pa će kora biti rastresitija.

Puding
Puding neće zagoreti ako se kuva u posudi koja je prethodno namazana maslacem.
Da se ne bi napravila korica, na vrući puding posipajte tanak sloj šećera, ili priljubite papir za pečenje premazan nekom masnoćom.

Foto: Shutterstock

Piškote, keks, dvopek
Mleveni keks dobićete ako običan keks sameljete na vodenici za orahe. Da biste izmrvili piškote, dvopek ili krokant sipajte u kesicu za zamrzivač, dobro je zatvorite i pređite oklagijom preko nje.

Slatka pavlaka/Šlag
Ako ste preterali sa mućenjem slatke pavlake (postala je suviše čvrsta, zgrudvala se), dodajte malo hladnog mleka i ponovo umutite da bi bila glatka. Ako se slatka pavlaka teško muti, dodajte komadić maslaca. Čvrst šlag (od slatke pavlake ili u prahu) će se najlakše dobiti ako se, prema uputstvu na kesici, doda kremfiks.

Žele bombone
Da se iseckane kockice žele bombona ne bi lepile jedna za drugu, a zatim i ravnomerno rasporedile po masi, pospite ih sa malo brašna pa prstima razdvajajte.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: kolaci-beograd.rs 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.