Naslovna Trikovi Koji je najzdraviji način pripreme povrća

Koji je najzdraviji način pripreme povrća

211
0
koji_je_najbolji_nacin_pripreme_povrca.jpg

Ako ste se ikada zapitali kako se nutritivne vrednosti povrća menjaju dok ih sečemo i pripremamo, evo odgovora.

U zavisnosti od vrste povrća i načina pripreme, hranljive vrednosti se mogu menjati. Vitamin C, na primer, se na visokim temperaturama razgrađuje. S druge strane, vitamini A, D, E i K su stabilniji, pa se kuvanjem neće smanjiti njihov sadržaj u povrću.

Najzdraviji načini pripreme su svakako kuvanje na pari, barenje ili blanširanje. Ključ je u tome da se povrće veoma kratko termički obrađuje.

Povrće koje sadrži karotenoide je zdraviuje kada se skuva, jer se ovi antioksidansi bolje apsorbuju iz kuvanog povrća. To važi za paradajz, brokoli, spanać… Ovo povrće je najbolje usitniti i skuvati na pari ili dodati supama i čorbama.

Pogledajte i Ne bacajte vodu od paste

S druge strane, izbegavajte da pržite povrće, iako je tako možda najukusnije. Tako ćete samo smanjiti njegove nutritivne vrednosti i u organizam uneti nezdrave masti.

Pročitajte i:  Lekoviti ruzmarin - štiti od raka, jača varenje, smanjuje napetost

Bez obzira za koji način pripreme se odlučite, evo nekih korisnih saveta:

– Nemojte kuvati povrće s previše vode. Dovoljno je da prekrije dno šerpe, ali ipak vodite računa da vam ova zdrava namirnica ne izgori tokom pripreme.

– Kuvanje u mikrotalasnoj rerni je takođe dobar način pripreme. To je zbog toga što zahteva malo vode, a toplota se ravnomerno raspoređuje.

– Kuvajte povrće što kraće. Tako će se smanjiti rizik od gubitka korisnih sastojaka. Dovoljno je da vam povrće omekša i imaćete zdrav i ukusan obrok.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.