Naslovna Trikovi SAVETI NUTRICIONISTE: Samo ovako pirinač sme da se podgreva, u suprotnom rizikujete...

SAVETI NUTRICIONISTE: Samo ovako pirinač sme da se podgreva, u suprotnom rizikujete da dobijete trovanje

4132
0
Foto: Shutterstock

Nije svejedno ni koliko dugo ga držite u frižideru!

Možda vam se čini da pirinač možete dosta dugo da čuvate u frižideru, da ne spada u “rizične namirnice” poput spanaća i mlevenog mesa. Ali nije tako.

Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), kada jednom skuvate pirinač, najviše 3-4 dana smete da ga držite u frižideru, a u zamrzivaču (što se uopšte ne preporučuje jer gubi ukus), maksimalno tri do četiri meseca.

A kako se podgreva?

Nutricionistkinja Beti Gold kaže da zapravo ovu namirnicu uopšte ne bi trebalo ponovo zagrevati.

“Podgrejani pirinač, ako se to radi pogrešno, može da razvije bakteriju “Bacillus cereus” koja uzrokuje trovanje hranom”, rekla je i preporučila nekoliko “bezbednih” načina.

“Da biste smanjili šanse za razvoj bakterija, pirinač ohladite tako što ćete ga podeliti u plitke posude za hranu s poklopcem.”

Napominje i da ovu namirnicu treba čuvati na temperaturi od 4 stepeni C ili nižoj, a ako je duže od dva sata stajala napolju – bacite je!

Kako se podgreva u mikrotalasnoj?

Skinite poklopac s posude. Na svaku šoljicu pirinča dodajte 1 do 2 kašike vode. Poklopite i zagrevajte u mikrotalalasnoj 3 do 4 minuta.

Pročitajte i:  Izbegnite monotoniju: Umesto piletine pojedite drugo meso koje ima isti ukus

Kako se podgreva u tiganju?

Prebacite pirinač u tiganj sa uljem i stalno mešajte na umerenoj vatri. Viljuškom razbijte sve grumenčiće i vodite računa da se svuda ravnomerno zagreje.

Kako se podgreva na pari?

Pirinač prebacite u posudu u koji ste stavili 1 do 2 kašike putera ili ulja. Dodajte 1 do 2 kašike vode na svaku šoljicu pirinča i ostavite da se lagano kuva. Poklopite i povremeno promešajte. Nakon što voda proključa, pirinač je zagrejan.

Kako podgrejati zamrznuti pirinač?

Pirinač u posudi poprskati kašikom, dve vode po šoljici pirinča. Posudu prekrijte vlažnim papirnatim ubrusom i stavite u mikrotalasnu rernu na visoku temperaturu 1 do 3 minuta. Izvadite i lagano usitnite viljuškom, pa vratite u mikrotalasnu.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Mondo.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.