Naslovna Trikovi Kako da u kuhinji uzgajate luk, krompir, celer…

Kako da u kuhinji uzgajate luk, krompir, celer…

194
0
kako_da_u_kuhinji_uzgajate_luk_krompir_celer_cl.jpg

Sigurno vam se dogodilo da ste posegnuli za lukom i uočili mlade izdanke koji su izrasli. Upravo je to ideja celog projekta ponovnog uzgoja biljaka.

Mislite da je nemoguće ili jako teško kod kuće uzgojiti biljke? Varate se! Od sada i vi možete imati sveže povrće i začine koji vam rastu na dohvat ruke.

Celer

Odrežite stabljike celera od baze kao i inače, ali umesto da beli koren bacite, stavite ga u staklenu prozirnu čašu s vodom i ostavite na osunčanom prozoru. U roku od nekoliko dana primetićete novu zelenu stabljiku koja raste iz korena. Vodu promenite svakih nekoliko dana. Videćete kako biljka cveta, pa čak i onda kada površinski deo biljke počne da bledi i gubi boju. Nakon što izraste novi celer, biljku premestite u baštu ili u lonac sa zemljom kako bi mogao nastaviti da raste.

Mladi luk

Beli koren iskoristite kako biste osigurali stabilan i obnovljiv izvor za uzgoj mladog luka. Jednostavno stavite koren u staklenu čašu s vodom, a odrezani krajevi neka vire iznad vode. Čašu stavite na kuhinjski prozor, a zeleni izdanci će nastaviti rasti. Povremeno promenite vodu u čaši, a ovu sjajnu namirnicu ćete uvek imati dostupnu pri ruci. Isti način možete koristiti i za uzgoj komorača i praziluka.

Kupus

Kao i celer, kupus, ali i salata, mogu biti ponovno uzgojeni iz korena. Iako se kupus takođe može ponovno uzgojiti u vodi, sađenje u plitkoj zemlji može biti znatno delotvornije. Pobrinite se da tlo bude prilično vlažno nedelju ili dve.

Pročitajte i:  Ručak iz rerne: Najbolji recept za prokelj sa mesom i krompirom (VIDEO)

Krompir

Mladi izdanci krompira, ako dovoljno dugo stoje, ponekad počnu nicati već u ostavi. Kako biste kod kuće uzgojili krompir, izrežite ga na delove, a klice stavite u vodu. Nakon što izbiju nove klice, biljku premestite u vlažnu zemlju kako bi nastavila da se razvija i raste.

Avokado

Velika koštica koja se nalazi u sredini avokada zapravo je semenka spremna da izraste u novi avokado. Utisnite tri čačkalice u sredinu semenke i stavite u čašu koja je do pola napunjena vodom. Redovno menjajte vodu, a nakon nekoliko nedelja će iznići nova stabljika. Uzgoj avokada malo je veći izazov, ali je svakako vredno truda.

Beli luk

Uzmite jedan režanj belog luka i stavite ga u posudu s vlažnom zemljom, a posudu smestite na osunčano mesto. Kada niknu male stabljike, njih odrežite kako biste uzgojili korien. Mladi izdanci belog luka prava su poslastica, a možete ih peći ili upotrebiti za pesto.

Đumbir

Rizom đumbira (‘koren’ koji se koristi za kuvanje) vrlo se jednostavno uzgaja kod kuće, ali može potrajati malo duže. Deo rizoma stavite u vlažnu zemlju i smestite u osunčani deo sobe, ali dalje od direktnog sunčevog svetla. Izdanci će prilično brzo postati vidljivi, ali to će potrajati nekoliko meseci pre nego što bude spreman za upotrebu. Kada đumbir izraste, izvadite ga za upotrebu i, naravno, ne zaboravite da odrežete komadić za ponovnu sadnju.

Izvor: tportal

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.