Naslovna Trikovi Kako da napravite domaću voćnu rakiju

Kako da napravite domaću voćnu rakiju

244
0
kako_da_napravite_domacu_vocnu_rakiju.jpg

Sve što vam je potrebno kako biste napravili vašu omiljenu voćnu rakiju je alkohol poput votke, brendija, ruma ili viskija i malo strpljenja.

Šta vam je potrebno:

– Sveže ili zamrznuto voće koje je temeljno oprano. Sveže voće ima više ukusa i lakše je raditi sa njim, ali uz pomoć zamrznutog voća imaćete svoj omiljeni alkoholni napitak tokom cele godine

– Alkohol poput votke, brendija, viskija, ruma pa čak i nekog slabijeg čistog alkohola. Svaki alkohol koji izaberete trebalo bi da sadrži barem 40 odsto alkohola kako bi služio kao konzervans. Votka najbolje upija ukuse voća bez preteranog menjanja svog originalnog ukusa

– Fina cediljka kojom ćete procediti voće

– Gaza za finalno filtriranje – ona će ukloniti fine čestice koje su možda prošle kroz cediljku

– Drvena varjača za mešanje

– Običan šećer

– Voda

– Posude za meru

– Staklene tegle ili flaše

Pogledajte i Kako da napravite sočne ćevape

Kada su mere u pitanju, najbolje je da ih određujete na osnovu posude u kojoj ćete praviti vaš liker. Blago iseckajte ili izgnječite voće kako bi alkohol bolje upio njihov ukus. Ako niste sigurni u tačnu količinu, voće bi trebalo da napuni teglu ili flašu 2.5 centimetara do vrha.

Pročitajte i:  Ovo je savršeno vreme za prvu jutarnju kafu

Međutim, prvo je potrebno da sterilišete tegle u ključaloj vodi u kojoj ćete ih držati najmanje tri minuta. Nakon toga ih ostavite u vreloj vodi sve do trenutka kada ćete ih upotrebiti.

Voće ne bi trebalo da temeljno popuni teglu pošto je potrebno da ga alkohol obavije. Dodajte onoliko alkohola da u potpunosti prekrije sadržaj tegle, a voće bi trebalo da ima dovoljno prostora da „pliva“ unutar tegle. Alkohol bi trebalo da u potpnosti prekrije sadržaj tegle i dođe do njenog samog vrha kako bi se sprečio ulazak vazduha.

Teglu sklonite sa sunčeve svetlosti i svakih para dana promućkajte njen sadržaj. Sve ukupno, tegla bi trebalo da odstoji između 4 i 6 nedelja. Nakon ovog perioda, uz pomoć cediljke i gaze dobro procedite sadržaj.

Kada je sve proceđeno, potrebno je ubaciti zaslađivač. Možete napraviti prost sirup razlaganjem šećera u vodi. Slatkoću sirupa prilagodite vašem ukusu.

Dodajte šećer u teglu i odložite je još na 2 do 4 meseca pre nego što ga poslužite. Što je duži vremenski period, to će vaš liker biti ukusniji.

Pogledajte i Moćni domaći lek po receptu samuraja

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: 24sata.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.