Naslovna Trikovi Kako da grilujete povrće

Kako da grilujete povrće

12177
0
kako_da_grilujete_povrce.jpg

Jedno od osnovnih pravila grilovanja je da povrće treba iseći na komade jednake veličine, kako bi se izgrilovalo podjednako sa svih strana. Svi komadi bi trebalo da budu i podjednake debljine i to ne više od  od 2 do 2.5 cm. Povrće treba potopiti u hladnu vodu na nekih 30 minuta pre grilovanja, kako ne bi bilo dehidrirano. Zatim ga treba iscediti pa lagano premazati uljem kako bi se sprečilo lepljenje za podlogu. Povrće ne treba grilovati dugo, a ako su komadi suviše sitni treba upotrebiti korpu za grilovanje kako bi se sprečilo propadanje povrća u vatru.

Evo nekih osnovnih pravila za pojedina povrća:

Špargle: Odsecite drvenaste krajeve. Potopite u vodu na 30 do 60 minuta. Iscedite ih i premažite maslinovim uljem. Stavite na roštilj i okrećite na svakih minut vremena. Sklonite ih sa grila kada vrhovi počnu da dobijaju braon boju. Šparglama možete promeniti ukus ako umešate malo susamovog u maslinovo ulje pre premazivanja.

Paprike: Prosecite papriku po sredini od vrha do dna. Odstranite semenke,  stabljiku i  beličasta rebra.  Lagano premažite uljem i stavite ih da se griluju 2-3 minuta na svakoj strani.

Ljute papričice: Premažite uljem. Grilujte svaku stranu po 2 do 3 minuta. Ako želitne da smanjite ljutinu, uklonite stabljiku i odstranite semenke.

Kukuruz u klipu: Lagano povucite unazad zelene listove koji obavijaju klip, ali ih nemojte ukloniti. Skinite svilu i odsecite vrh. Potopite u hladnu vodu na nekih 30 minuta. Osušite ga i premažite puterom. Vratite nazad zelene listove i vežite ih na kraju. Držite ga na grilu nekih 5 do 7 minuta.  Okrećite ga da biste izbegli da zagori.

Plavi patlidžan: Isecite ga po dužini (ako su u pitanju manji) ili na krugove (ako su u pitanju veći patlidžani). Držite ga potopljenog u vodi 30 minuta. Iscedite ga, premažite uljem i grilujte 2 do 3 minuta.

Beli luk: Uzmite cele glavice i odscite koren. Premažite ih maslinovim uljem i stavite odsečeni deo prema vatri. Držite ga nekih 10 minuta dok površina ne dobije braon boju.

Pečurke: Operite ih i iscedite. Premažite maslinovim uljem i stavite na gril. 4-5 minuta za manje pečurke, 6-8 minuta za veće.  Manje pečurke možete da stavite u korpu za grilovanje.

Luk: Skinite spoljašnji deo i isecite ga horizontalno na debljinu od oko 1.25 cm. Premažite ga uljem i držite ga na vatri 3 do 4 minuta.

Krompir: Postoji mnogo načina da se ispeče krompir. Možete ih stavite cele u žar, ili da ih grilujete tako što ih isečete na komade, premažete uljem i grilujete dok ne dobiju braon boju.

Paradajz: Presecite ga na pola, od gore do dole.  Premažite ga lagano uljem i stavite na isečenu stranu da se griluje 2-3 minuta.

Tikvice:  Isecite na debljinu od 1.5 cm. Premažite uljem i držite na grilu 2-3 minuta sa svake strane.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.