Naslovna Trikovi JESENJA POSLASTICA: Uz pomoć ovog TRIKA odaberite i spremite najukusnije KESTENJE!

JESENJA POSLASTICA: Uz pomoć ovog TRIKA odaberite i spremite najukusnije KESTENJE!

1438
0
Foto: Shutterstock

Da bi bili savršeni za jelo, plodovi kestena moraju biti veći, imati sjajnu koru na kojoj nema rupica. Takođe, trebali bi biti suvi i teški.

Sledeći korak do savršenog zalogaja je da budu savršeno skuvani ili pečeni. Postoji nekoliko načina pripreme:

Na ploči šporeta

Ako se odlučite za pečenje na ploči šporeta, tada bi bilo dobro da nabavite tiganj s rupicama, ali ako ga nemate, poslužiće i klasični. Najprije im zarežite koru, a nakon stavljanja u posudu pokrijte ih i povremeno protresite. Kora će se rastaviti, a kesteni će dobiti boju.

U rerni

Kod pripreme u rerni kestene prerežite, potom ih poprskajte vodom. Rerna neka bude zagrejana na najjače, a bilo bi savršeno da imate pleh s rupicama. Gotovi su, zavisno od veličine, za otprilike 10 do 20 minuta. Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže ljušti, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta.

Kuvanje u loncu

Odlučite li se za kuvanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuvaju oko pola sata, a krupniji do sat vremena.

U mikrotalasnoj

Pečenje u mikrotalasnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrotalasnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čuće se kako počinju cvrčati i nakon toga su gotovi. Kuvanje u mikrotalasnoj gotovo je za pet minuta. Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrotalasnu na otprilike pet minuta.

Pročitajte i:  Škola kuvanja: Recept za najukusnije domaće prženice (VIDEO)

Na roštilju

Pečenje na roštilju je najbolji način jer su kesteni tako najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u rerni pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne otvore i dobiju lepu boju.

Kako brzo ukloniti koru?

Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se rešiti kore, tada je najbolji način za to – mikrotalasna. Plodovi se prerežu kao kod pečenja u rerni, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrotalasnu na jedan minut.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: 24sata.hr

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.