Naslovna Trikovi Greške koje često pravimo u pripremi jela

Greške koje često pravimo u pripremi jela

1004
0
koje_greske_cesto_pravimo_u_pripremi_jela_cl.jpg
Foto: Shutterstock

Videli ste savršen recept u kuvaru, časopisu ili na televiziji i želite da obradujete svoje ukućane novim specijalitetom. Međutim, desi se da vam jelo ne ispadne onako kao što ste zamišljali.

Evo u čemu najčešće grešimo u toku pripreme jela.

Ne pročitamo recept temeljno. Verovatno vam se desilo da tek na polovini pripreme otkrijete neke postupke koje vam ne odgovaraju. Na primer, u velikoj ste žurbi a meso treba marinirati nekoliko sati, ili vam se neki postupak čini previše komplikovano. Zbog toga pre početka pripreme jela pažljivo pročitate ceo recept kako ne biste kasnije naišli na neprijatna iznenađenja.

Pogrešne mere. Suvi i vlažni sastojci se ne mere istom vrstom posude. Suve sastojke merite u plastičnoj ili metalnoj posudi kako bi vam bilo lakše da odmerite namirnice i nožem poravnate. Za tečnosti koristite čaše ili posude koje sa strane imaju obeležene podeoke za količinu. Ako recept uzimate iz časopisa, pogledajte da li postoje dodatne informacije o tome kako su odmerili brašno. Nije isto ako su šoljom uzeli brašno iz ambalaže ili su u posudu stavljali brašno kašikom. Zbog toga će vam lakše biti ako koristite recepte u kojima su sastojci izraženi u gramima.

Pročitajte i:  Zašto je neka hrana ukusnija idućeg dana?

Veličina jaja. Ako u receptu piše da se koriste jaja srednje veličine a vi samo imate velika – i nije neki problem ako jelo zahteva jedno ili dva jajeta. Međutim, ako pripremate specijalitet koji zahteva dosta jaja to može biti komplikovano, jer jelo može imati nepoželjnu teksturu. Zbog toga pre pripreme jela proveriti koje su veličine jaja koja imate u frižideru.

Pogrešne zamene. Budite veoma pažljivi kada koristite zamene u receptima. Na primer, ukoliko u receptu piše da je potrebna obična čokolada nemojte je menjati onom koja sadrži i do 80 procenata kakaoa. Nedostatak šećera u čokoladi može pokvariti teksturu poslastice. Takođe, mlečni nemasni proizvodi sadrže posebne stabilizatore i sastojke za zgušnjavanje koji mogu upropastiti jela u kojima je potrebno koristiti proizvode sa većim procentom masnoće.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.