Naslovna Trikovi ČERI PARADAJZ IZ SAKSIJE: Ukusna salata na dohvat ruke

ČERI PARADAJZ IZ SAKSIJE: Ukusna salata na dohvat ruke

2899
0
Foto: Shutterstock

Gajenje čeri paradajza u saksijama je izuzetno lako ako pratite ovih nekoliko jednostavnih saveta.

Prva stvar koju treba da nabavite je seme čeri paradajza. Postoje mnoge sorte i egzotične vrste, ali ako gajite čeri paradajz prvi put, najbolje počnite sa običnom sortom. Imajte na umu da će vam biti potrebno samo nekoliko semenki jer su dve biljke sasvim dovoljne za jedno srednje domaćinstvo.

Najpogodnije za gajenje na otvorenom za naše klimatske uslove su srednje-rane i kasne sorte. Sadnice možete dobiti i sa tržišta.

Seme zasadite u saksijama punim mešavine zemljišta i treseta, da bi dobili sadnice. Saksije postavite na sunčanom mestu. Možete koristiti i posude od kiselog mleka kao i razne mini saksije iz cvećare.

Rasad je spreman za sadnju u zemljište nakon oko mesec dana. Jake biljke se presađuju u saksiju, dovoljno veliku za korenov sistem. U saksiju sipati i suvo prirodno đubrivo.

Biljka se vadi zajedno sa zemljom iz saksije i sadi, tako da pritom u zemljište treba da uđe ceo korenov sistem do zelenog dela stabla. Rupu ispuniti zemljom, a odozgo dobro pritisnuti zemlju oko osnove biljke. Dobro politi. Saksije postaviti na južnoj terasi.

Pročitajte i:  Genijalan trik: Očistite masnoću sa tiganja uz pomoć 3 namirnice

Biljke treba zalivati svaka dva dana. Svake dve nedelje dodavati tečno đubrivo. Visoke sorte se redovno obrađuju kako bi ranije uzrele i da bi se biljka oblikovala u jednu ili dve stabljike. Vrh se uklanja na rastojanju od jednog ili dva lista iznad cveta.

Kada parajadz značajno poraste, pored svakog korena se stavlja letva, da bi paradajz mogao da cveta jednosmerno nagore. Paradajz se za letvu vezuje uspomoć konca ili krpe. Izrasline na osnovi lišća se uklanjaju u redovnim intervalima.

Odavde ostaje samo da sačekate prve plodove svog čeri paradajza.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  

Izvor: bonapeti.rs
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.