Naslovna Trikovi Ako živite sami to može imati i svojih mana – 6 saveta...

Ako živite sami to može imati i svojih mana – 6 saveta kako da uštedite novac i ne bacate hranu

554
0
Foto: Shutterstock

Ako previše trošite na hranu ili često puno hrane ostaje nakon obroka, možda će vam dobro doći ovih par trikova.

Kupovina namirnica za jednu osobu se dosta razlikuje od kupovine za porodicu sa više članova. “Većina namirnica u radnjama je predviđena za više osoba, te je tako i upakovana, a kad kupujete samo za sebe onda je teško toliko namirnica potrošiti pre isteka roka trajanja”, kaže nutricionista Bet Varen.

Kupujte hranu koju najviše jedete
Ljudi koji žive sami najčešće biraju polu-gotovu hranu koja se brzo sprema. Ali, to nije rešenje na duge staze, jer takve namirnice su pune kalorija, začina i veštačkog šećera. Nedostaje im potrebna količina vlakana i proteina neophodnih za normalno funkcionisanje organizma.
Zato bi trebalo da kupujete hranu koju najviše volite da konzumirate. “Napravite prioritete i napišite listu namirnica koje najčešće jedete, koje možete da ubacite u najviše jela i na koje ste spremni da malo više potrošite”, savetuje Varen.

Kupujte smrznute namirnice
Ako mislite da će vam se sveže voće i povrće pokvariti, kupite smrznutu mešavinu. Smrznuto šumsko voće, grašak i šargarepu možete da koristite na primer prilikom izrade jutarnjih smutija.

Pročitajte i:  Kako da napravite penu od mleka bez aparata za kafu?

Birajte sezonsku hranu
Voće i povrće koje upravo dozrevaju imaju najbolju cenu, te ih možete iskoristiti i u pripremi pekmeza i raznog ukiseljenog povrća. Na taj način ćete za manje novaca napraviti malu zalihu finih namaza.

Kupujte na veliko i čuvajte
Kupovanje hrane za jednu osobu ne znači da ne možete kupiti veću količinu ako ste naišli na akciju, jer uvek možete jedan deo pripremiti odmah, a deo podeliti na porcije.

Planirajte obroke
Unapred organizujte obroke, te prema tome pravite listu za kupovinu. Na ovaj način ćete uštedeti vreme u prodavnici, a imaćete sve što vam je potrebno.

Konzerve
Konzervirana hrana je jeftinija od istih namirnica pakovanih na drugačiji način, a ima i najduži rok trajanja.

Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stil.kurir.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.