Naslovna Trikovi 3 najčešće greške u pripremi krompira

3 najčešće greške u pripremi krompira

138
0
krompir.jpg

Hraneći se samo krompirom, čovek bi se mogao održati u životu i to zahvaljujući obilju minerala i vitamina koje poseduje. A upravo te važne vitamine C, B1 i B2, treba znati sačuvati i iz krompira izvući najbolje.

Izbegavajte ove tri najčešće greške:

Kuvanje oguljenog i narezanog krompira

Kuvan pod korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen u celosti ostaje hranjiv. Osim toga kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes. 

Kada ne možete da izbegnete guljenje krompira učinite to, ali pazeći da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica belančevina. 

Pogledajte i 9 najčešćih grešaka u pripremi krompir pirea

Zamrzavanje jela s krompirom

Svež krompir ili jela koja ga sadrže nije poželjno zamrzavati. Naime, pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Drvene kutije smeštene u tamne i suve prostorije idealni su uslovi za čuvanje krompira. Tako će se sprečiti klijanje, koje iz krompira izvlači hranljive vrednosti. Ukoliko klice izrastu potrebno ih je što brže ukloniti. 

Pročitajte i:  Napravite domaću hidratantnu masku od meda

Podgrevanje krompira

Krompir već termički obrađen ne bi trebalo podgrevati, jer nakon zagrevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime, u samom srcu krompira tokom podgrevanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije toksičnog solanina koji razbija belančevine u organizmu.

Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrejnog obroka, ali svakako tako nešto treba izbegavati. Nutricionisti preporučuju da se krompir jede ohlađen, jer tada se u njemu povećava otporni skrob.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – StvarUkusa

Izvor: Zadovoljna

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.