Naslovna Torte Ekspresna torta sa čokoladom i bananama

Ekspresna torta sa čokoladom i bananama

9194
0
Foto: Profimedia

Zadovoljstvo nema kraja sa ovom brzom, a preukusnom tortom.

Potrebni sastojci

  • kore za tortu – 3 komada
  • banane – 2 komada
  • tečna čokolada – 400 g (eurokrem)
  • kisela pavlaka – 600 g

ZA ČOKOLADNI GANAŠ

  • čokolada – 200 g
  • slatka pavlaka – 200 ml
  • maslac – 30 g

ZA UKRAS

  • banane
  • limun – sok od 1 limuna
  • menta – listovi

Način pripreme

Ova torta se priprema izuzetno jednostavno, brzo i dobra je za sve prilike, uključujući i iznenadne goste. Eurokrem i maslac treba da budu na sobnoj temperaturi.

Napravite fil za tortu tako što u posudu stavite pavlaku i eurokrem, mešajte špatulom dok se ne pomešaju, nemojte mutiti mikserom zato što će pavlaka da postane tečna i posle će teško da se stegne.

Isecite banane na tanke krugove ili komade. U veliki poslužavnik stavite kašiku fila i namažite ga po dnu, stavite prvu koru. Tako će se kora zalepiti za poslužavnik i neće se pomerati dok budete pravili tortu.

Fil podelite odokatnivno, tako da imate dovoljno za premazivanje tri kore. Prvu koru namažite filom, stavite malo iseckanih banana i poklopite drugom korom, ponovo namažite i stavite banane, stavite poslednju koru i namažite preostalim filom, namažite i ivice torte. Ostavite tortu u frižider da se stegne.

Pročitajte i:  BILJKA SA HILJADU BLAGODETI! Spašava srce, leči urinarne infekcije, smiruje psihu!

Za to vreme napravite čokoladni ganaš, sa kojim ćete završiti tortu. Ugrejte pavlaku na vatru, pre nego što provri skinite i dodajte izlomljenu čokoladu i maslac. Ostavite tako oko minut i nakon toga mešajte, dok ne dobijete glatku, homogenu, čokoladnu masu.

Ostavite sa strane na nekoliko minuta da se ohladi i prelijte tortu glazurom. Uz pomoć noža rasporedite ganaš po celoj torti i stavite je u frižider. Isecite nekoliko komada banane i prelijte sokom od limuna, da ne potamne. Stavite ih na tortu i završite listićima mente.

Ukras je po vašem izboru, moj je prost, ali to je bilo nešto najbrže, čega sam mogla da se setim. Lepo je da torta odstoji nekoliko sati u frižideru, da se fil dobro stegne, možete kotistiti želatin ili stabilizator za pavlaku.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.