Naslovna Torte Ekspresna torta sa čokoladom i bananama

Ekspresna torta sa čokoladom i bananama

8663
0
Foto: Profimedia

Zadovoljstvo nema kraja sa ovom brzom, a preukusnom tortom.

Potrebni sastojci

  • kore za tortu – 3 komada
  • banane – 2 komada
  • tečna čokolada – 400 g (eurokrem)
  • kisela pavlaka – 600 g

ZA ČOKOLADNI GANAŠ

  • čokolada – 200 g
  • slatka pavlaka – 200 ml
  • maslac – 30 g

ZA UKRAS

  • banane
  • limun – sok od 1 limuna
  • menta – listovi

Način pripreme

Ova torta se priprema izuzetno jednostavno, brzo i dobra je za sve prilike, uključujući i iznenadne goste. Eurokrem i maslac treba da budu na sobnoj temperaturi.

Napravite fil za tortu tako što u posudu stavite pavlaku i eurokrem, mešajte špatulom dok se ne pomešaju, nemojte mutiti mikserom zato što će pavlaka da postane tečna i posle će teško da se stegne.

Isecite banane na tanke krugove ili komade. U veliki poslužavnik stavite kašiku fila i namažite ga po dnu, stavite prvu koru. Tako će se kora zalepiti za poslužavnik i neće se pomerati dok budete pravili tortu.

Fil podelite odokatnivno, tako da imate dovoljno za premazivanje tri kore. Prvu koru namažite filom, stavite malo iseckanih banana i poklopite drugom korom, ponovo namažite i stavite banane, stavite poslednju koru i namažite preostalim filom, namažite i ivice torte. Ostavite tortu u frižider da se stegne.

Pročitajte i:  Umesto knedli sa šljivama isprobajte recept za knedle sa kremom

Za to vreme napravite čokoladni ganaš, sa kojim ćete završiti tortu. Ugrejte pavlaku na vatru, pre nego što provri skinite i dodajte izlomljenu čokoladu i maslac. Ostavite tako oko minut i nakon toga mešajte, dok ne dobijete glatku, homogenu, čokoladnu masu.

Ostavite sa strane na nekoliko minuta da se ohladi i prelijte tortu glazurom. Uz pomoć noža rasporedite ganaš po celoj torti i stavite je u frižider. Isecite nekoliko komada banane i prelijte sokom od limuna, da ne potamne. Stavite ih na tortu i završite listićima mente.

Ukras je po vašem izboru, moj je prost, ali to je bilo nešto najbrže, čega sam mogla da se setim. Lepo je da torta odstoji nekoliko sati u frižideru, da se fil dobro stegne, možete kotistiti želatin ili stabilizator za pavlaku.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.