Naslovna Testenine Omiljeni sos svih Italijana ima samo 7 sastojaka

Omiljeni sos svih Italijana ima samo 7 sastojaka

2733
0
Foto: Shutterstock

Al dente testenina s osvežavajućim i ukusnim sosom na bazi sira, pinjola i bosiljka savršena je kombinacija za vruće letnje dane. Najbolje od svega je što se sos pesto đenoveze ne kuva, već ga je moguće samleti u blenderu za manje od pet minuta.

Ovaj tip sosa danas se jede u celom svetu, ali potiče, kako mu ime govori iz severne italijanske regije Ligurije, odnosno iz njenog glavnog grada – Đenove.

Kao što Bolonja ima svoj tradicionalni recept za sos bolonjez, tako i Đenova s ponosom ističe onaj za pesto đenoveze. Štaviše, Gospodarska komora u Đenovi objavila je tačan recept za aromatični sos koji ima tačno 7 sastojaka.

U “pravom“ pestu đenoveze sosu mora se naći ligurijski listići svežeg bosiljka, mediteranski pinjoli, beli luk iz Vesalika, ligurijsko ekstra devičansko maslinovo ulje, krupna morska so i dva tipa sira – parmezan i Pekorino sa Sardinije.

Sastojci se tradicionalno sjedinjuju u tiganju, ali zbog uštede vremena i snage, mnogi ga danas pripremaju u blenderu.

Pročitajte i:  Mekane pamuk kiflice punjene sirom (VIDEO)

Testenina s pestom može se naći u svakom ligurijskom restoranu, a na jelovniku obično budu ponuđeni treneti (testenina slična špagetima), trofie (testenina slična debljim kratkim rezancima) ili korzetti (diskovi od testa veličine kovanica).

Ipak, mnoge će iznenaditi da se u ligurskoj tradiciji testenini pridružuje i kuvani krompir kao i boranija. Krompir, testenina i boranija kuvaju se u jednom loncu, a na kraju samo promešaju s pestom, i završe s nešto narendanog parmezana. Takvo jelo Italijani zovu pasta “alla ligure con patate e fagiolini”, ili “pesto avvantaggiato”.

Recept za pesto đenoveze:

  • 4 šake svežih listića bosiljka
  • 30 grama pinjola
  • 50 grama parmezana
  • 30 grama sira Pekorino
  • 2 čena belog luka
  • morska so po želji
  • ekstra devičansko maslinovo ulje po potrebi

Priprema u blenderu:

Stavite sve sastojke u blender i uključite dok ne dobijete sos.

Prijatno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  

Autor: punkufer.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.