Naslovna Sve o namirnicama Zimsko povrće

Zimsko povrće

297
0
zimsko_povrce_74887171.jpg

Iako su na prvi pogled sasvim neugledni i deluju nejestivo, plodovi botaničkog roda Beta, dragocen su izvor minerala, vitamina i drugih fitohemikalija tokom zimskih dana. Neke od njih mnogi koriste redovno, a neke bi svakako trebalo uvrstiti u zimski meni.

1. Crni koren se naziva još i zimskom šparglom zbog svoje opore a pikantne arome. Često se servira kao prilog, ali može da se isprži i na ulju. Ukusan je u zapečenim jelima iz rerne. Ima blago umirujuće dejstvo pa se preporučuje za večernji obrok da bi san bio čvrst. Kod nas je ovo slabije korišćeno povrće, latinskog naziva Scorzonera hispanica, nažalost, poznato samo pasioniranim hobi-baštovanima. Više

2. Čičoka ili topinambur po ukusu podseća na artičoke. Koren se često dodaje salatama, supama, pireima, a može se dodati i rakiji. U vidu sirupa topinambur je idealan zaslađivač. Smanjuje apetit i pomaže prilikom mršavljenja. Pored toga, sadrži i supstance koje sprečavaju nastanak raka. Više

3. Bela rotkva u toku kuvanja sa drugim vrstama povrća, odlično upija njihove arome, jer sama nema izražen ukus. Tako može da se napravi ukusan mus od bele rotkve i jabuka. Od bele rotkve takođe može da se napravi i pire, zatim razne vrste variva, prilog ili ćuftice od povrća. Više

Pročitajte i:  Jednostavan i ukusan ručak: Posna zdrava čorbica sa brokolijem (VIDEO)

4. Koren peršuna daje odličnu aromu svežim salatama zahvaljujući intenzivnom, pikantno-slatkom ukusu. Može se koristiti u sirovom obliku za salate, ali se može i kuvati u supama i varivima. Blagotvorno deluje na bubrege i bešiku, a pomaže i protiv kašlja. Više

5. Cvekla je osnovni sastojak u poznatoj ruskoj čorbi boršču. Ova aromatična vrsta rotkve ukusna je i u salati od haringi ili kada se peče u rerni zajedno sa krem sirom i začinskim biljkama. U Srbiji nema kuće koja nikad nije spremala salatu od cvekle za zimu. Ova vrsta repe ubrzava varenje i sprečava prehladu, pa je i iz tih razloga vrlo popularna. U svom sastavu ima i kobalt, što je korisno u lečenju anemije. Više

6. Paškanat je idealan začin ili dodatak supama i varivima zbog svog pikantnog, slatkastog ukusa. Pire od paškanata je klasično jelo engleske kuhinje. Ovo korenasto povrće sadrži dosta balastnih materija, vitamina i kalijuma. Ublažava bolove u stomaku i crevima i daje energiju. Osim što smiruje stomak i creva, smatra se i pravim melemom za nerve. Više

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.