Naslovna Sve o namirnicama Zašto bi trebalo češće da jedete crni luk

Zašto bi trebalo češće da jedete crni luk

356
1
5_razloga_da_cesce_jedete_crno_luk_cl.jpg

Crni luk je član porodice alliuma i bogat je jedinjenjima koja sadrže sumpor i koja su odgovorna za njegov opor miris, a veoma su dobra i za očuvanje zdravlja. Od crnog luka imamo mnogo koristi.

Dobar je za kardiovaskularni sistem

Sulforna jedinjenja sprečavaju zgrušavanje i stvaranje grumenova trombocita. Ova sulforna jedinjenja, pored toga, snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi i poboljšavaju funkcionisanje ćelijske membrane crvenih krvnih zrnaca. Crni luk može sprečiti i neke bolesti srca.

Povoljno utiče na zdravlje kostiju

Studije su pokazale da crni luk može pomoći u povećanju gustine kostiju i može biti od koristi ženama u menopauzi koje gube gustinu kostiju. Žene koje su prošle kroz menopauzu svakodnevnim konzumiranjem crnog luka mogu smanjiti rizik od lomljenja kuka. Samo svakodnevnim jedenjem crnog luka ojačaćete kosti.

Zato ga obavezno ubacite u ishranu i jedite dosta luka. Visok sadržaj sumpora u luku dobar je i za vezno tkivo, jer je mnogim komponentama veznog tkiva potreban sumpor kako bi se formirale.

Pogledajte i 8 fantastičnih namena crnog luka

Koristan je protiv zapaljenja

Crni luk je dobar u borbi protiv zapaljenja. Antioksidanti koji se nalaze u njemu bore se protiv zapaljenja sprečavajući oksidaciju masnih kiselina u vašem telu. Kada imate niži nivo oksidisanih masnih kiselina, telo proizvodi manje molekula koji su odgovorni za zapaljenja.

Pročitajte i:  Lagani ručak: Paprike punjene sirom (VIDEO)

Štiti od raka

Dokazano je da crni luk snižava rizik od oboljevanja od nekih vrsta raka, čak i kada se konzumira umereno. Luk smanjuje rizik od raka debeleog creva i raka jajnika. Jedite više crnog luka ako hoćete da se zaštitite. U svako jelo u koje možete stavite bar jedan luk.

Pogledajte i Zašto treba jesti beli luk

Druge koristi od crnog luka

Luk ima potencijal da poboljša balans šećera u krvi i da spreči bakterijske infekcije. Pored sumpornih sastojaka, i flavonoid kvercetin koji se nalazi u crnom liku ima antibakterijska svojstva. Luk koji dugo stoji iseckan ili se izlaže visokoj temperaturi duže od 10 minuta gubi svoja lekovita dejstva.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – StvarUkusa

Izvor: zena.blic.rs

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Zelim da pomognem svima onima
    Zelim da pomognem svima onima koi imaju problem sa kashljicom,sa jedan jednostavan recept sirupom od crnoh luka (najefikasniji od svih).Kod kuce nikad za kashalj nismo pili antibiotike ili bilo kakve sirupe iz apoteke.
    Uzimate 2 glavice C.luka operete,ne ljushtite ih, bash isti onaj sa zutom ljuskom ko na slici, iseckate na krupno, polijte ga sa 2 velike kashike meda,pokrijte i cuvajte nekoliko sati na sobnoj temperaturi, pa onda stavite ga u frizider. Med iz luka iscedi sav sok i dobijete sirup koi morate popiti u roku od 24 casa, Ddmah napravite drugu dozu. Drugi dan suvi kshsal postaje vlazan (raskini se ), a posle trecu dozu, 3 dan nema ga vishe kao nikada da ga niste ni imali. Mozete ga davati i maloj deci, koje muci uvjek kashljica…..Izvinjavam se ako sam pogreshila u padezima, Makedonka sam…pozzz iz Mk i zelim dobro zdravje svima

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.