Naslovna Sve o namirnicama Šljiva – srpski mango

Šljiva – srpski mango

123
0
sljiva_-_srpski_mango_81301144.jpg

U jeku sezone šljiva pripremaju se domaća rakija i ukusni kolači koji oduševljavaju mirisom i sočnošću, a povrh svega regulišu i probavu. Ipak, preporučljivo je umereno korišćenje, zbog sorbitola i difenil-izatina, dve supstance poznate po svom laksativnom delovanju.

O kojoj god vrsti da se radi, šljiva je niskokalorično voće. Jede se najviše zbog nutritivnih svojstava: vitamina C (5 do 8 mg na 100 g, zavisno od vrste), magnezijuma, gvožđa i kalcijuma, a naročito zbog velike količine kalijuma (240 mg na 100 g). Šljiva takođe ima i vlakna (2 g na 100 g), kao i vitamine B2, B3, B6 i K. Ali, u slučaju unakrsne alergije, izbegavajte šljive. To se posebno događa u kombinaciji s aspirinom, jer šljiva u sebi već sadrži salicilnu kiselinu.

Pored svežih, konzumiraju se i suve šljive poznate po svom laksativnom dejstvu.

Srednjovekovna kuhinja

Šljiva je naše nacionalno voće, pa se mnogo koristi u kuhinji. Međutim, mnogi je jedu samo svežu, u džemu ili tradicionalnom srpskom kolaču od šljiva. Za Badnje veče obavezne su suve šljive, i – tu se spisak završava.

Pročitajte i:  VRAĆAJU U DETINJSTVO: Preukusni kolačići orahčići

SUPERSAVET:
U svim kolačima sa breskvama, kajsijama ili jabukama, zamenite ove voćke šljivama, i, što da ne, probajte srednjovekovni srpski specijalitet: pasulj sa suvim šljivama! Oduševićete se…!

Kolač sa šljivama

• 150 g šećera
•130 g maslaca
• 1 vanilin šećer
• 1/2 rendane kore limuna
• 2 jajeta
• so
• 500 g brašna
• kesica praška za pecivo
• 1/4 l mleka
• 1,5 kg šljiva

Otopite maslac, umešajte šećer, vanilin šećer, koru limuna, jaja i prstohvat soli. U brašno umešajte prašak za pecivo pa ga dodajte u testo. Dodajte i mleko da dobijete glatku masu. Rasporedite testo u namašćen pleh pa po njemu naslažite očišćene polovine šljiva. Pecite četrdesetak minuta na 200° C. Gotov kolač pospite šećerom i cimetom.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.