Naslovna Sve o namirnicama OTKRIVAMO: Ovi vitamini su vam neophodni za ovu jesen!

OTKRIVAMO: Ovi vitamini su vam neophodni za ovu jesen!

1819
0

Ako mislite da je nemoguće da svakodnevno unosite potrebnu dozu vitamina kroz hranu umesto kroz vitaminske tablete, tu smo da vas razuverimo. Tablete sa vitaminima možda se čine kao najbrže i najjednostavnije rešenje, ali hrana je nezamjenjiva u smislu obilja nutrijenata i vlakana koje sadrži.

Ovi nutrijenti su ono što održava vaše telo u maksimalno dobroj formi i funkciji, čime se stvaraju snažne kosti i povećava moždana aktivnost, raspoloženje i moć pamćenja. Osim toga, sastojci u hrani pomažu našem imunom sistemu da se brani od štetnih virusa i bakterija.

Stručnjaci se slažu da se vitaminske tablete trebaju koristiti samo kao suplementi ishrani ali nikako kao zamena za pravu hranu i zdrave namirnice. Iako postoje hiljade vitamina koji su bitni za vaše zdravlje, sledeći su najvažniji.

4Vitamini B6 i B12

3Vitamin C

jagode

Zašto je važan: Vitamin C je antioksidans koji se odlično pokazao u borbi protiv slobodnih radikala koji štetno utiču na naš DNK. On može pomoći pri održavanju zdravog imunološkog sistema i potaknuti HDL, takozvani “dobri” holesterol.

Koliko vam je potrebno dnevno: Sedamdeset pet miligrama, ali neki stručnjaci preporučuju i do 200 miligrama. Što se tiče megadoza vitamina C u cilju spriječavanja ili ublaženja simptoma prehlade, nema naučnih dokaza da vitamini C imaju efekta u tom slučaju.

Pročitajte i:  Kada ovo budete videli NIKADA više nećete bacati koru od banane! (VIDEO)

Najbolji izvori hrane: agrumi i sokovi, jagode, crvene i zelene paprike, brokule, špinat, kelj

Kako ga unositi: već je jedna narandža dnevno dovoljna. Jedite svojih preporučenih pet dnevnih voća i povrća i ne bi vam nikada trebalo nedostajati vitamina C.

2Kalcijum

1Vitamin D

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.