Naslovna Sve o namirnicama Oprez: Ova hrana izaziva zavisnost!

Oprez: Ova hrana izaziva zavisnost!

75
0
oprez_ova_hrana_izaziva_zavisnost.jpg

Prerađena hrana izaziva najveću zavisnost, utvrdila je studija američkog Univerziteta Mičigen sprovedena na 500 studenata kojima je dato da rangiraju 35 različitih namirnica. Pica, čokolada, sladoled, hamburgeri i pomfrit podstiču nekontrolisano prejedanje.

Pogledajte i Zavisnost od hrane zaista postoji?

Takva vrsta namirnica deluje poput stimulansa, a za sve su krivi šećer i masti koji uzrokuju zavisničko ponašanje. Namirnice koje ne izazivaju zavisnost su voće i povrće koje, za razliku od brze hrane, ne podižu naglo nivo šećera u krvi, potvrdilo je istraživanje. 

Namirnice koje najčešće stvaraju zavisnost:

Pica

Mešavina ugljenih hidrata, soli, masti, obrađenog skroba i masnih sastojaka, daju mozgu stimulaciju preopterećenja. Ako volite picu, kontrolišite unos birajući tanke, pečene parčiće sa minimalnim prelivima.

Pogledajte i Napravite testo za picu za 10 minuta

Čokolada

Mnogi od nas ne mogu da se zaustave kada otvore čokoladu, nego je odmah pojedu celu. Ukoliko je čokolada i vaš porok, držite se malih porcija i tamne čokolade.

Pročitajte i:  Bez nutricionista, treninga i fitnes instruktora: Izbacio je jednu namirnicu iz ishrane i smršao 60kg!

Pogledajte i Čokolada – slatki izvor sreće

Čips

Još jedna namirnica bogata mastima, koja će vam izazvati zavisnost. Ukoliko ne možete da se uzdržite od konzumiranja ove namirnice, kupujte manje kesice. A običan čips je mnogo bolji od aromatizovanih opcija.

Pogledajte i Napravite čips od šargarepe

Kolači

Mešavina belog brašna, šećera i masti daje mozgu stimulaciju preopterećenja. Napravite sami domaće kolače ako volite da se zasladite zdravijom poslasticom.

Pogledajte i 6 saveta za savršene kolače koji se ne peku

Sladoled

Sa toliko ukusa koje možete izabrati, i sa raznim dodacima poput slatkiša, sirupa, čokolade, nije ni čudo što ne možemo da se zaustavitmo na samo jednoj kugli. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.