Naslovna Sve o namirnicama Neočekivane primene crnog luka

Neočekivane primene crnog luka

57
0
neocekivane_primene_crnog_luka.jpg

Donosimo vam listu 10 neočekivanih upotreba ove namirnice:

1. Smanjite miris boje u sveže okrečenoj sobi tako da kriške luka ubacite u činiju sa vodom koju ćete ostaviti na podu prostorije preko noći.

2. Ispolirajte površine ili pribor za jelo od bakra i mesinga “sokom” od luka. Pomešajte u blenderu nekoliko kriški luka s dve čaše hladne vode. Umočite kuhinjsku krpu u tu tečnost i ispolirajte odabrane predmete.

Pogledajte i 8 fantastičnih namena crnog luka

3. Rđavi nož provucite kroz glavicu luka nekoliko puta kako biste s njega skinuli rđu.

4. Čaj od luka pomoći će kod prehlade ili upaljenog grla. Kratko prokuvajte polovinu luka u vodi i izvadite ga. U čaj dodajte bogatu kašičicu meda i sok od pola limuna.

5. Ublažite modrice, ubode ili opekotine tako što ćete polovinu luka staviti direktno na bolno mesto.

6. Oterajte od sebe komarce i mrave. Komaraca ćete se rešiti tako što ćete na kožu utrljati sveži luk. Mrave oterajte stavljanjem činije s isečenim lukom na mesta gde se skupljaju.

Pogledajte i Zašto bi trebalo češće da jedete crni luk

7. Održite avokado zelenim i svežim tako što ćete ga staviti u posudu s polovinom luka. Posudu držite u frižideru zatvorenu poklopcem. Sumpor u luku koji vas često zna rasplakati dok ga sečete služiće kao “konzervans” za avokado. 

Pročitajte i:  Zelene i zrele banane nisu podjednako zdrave: Evo kad treba da jedete jedne, a kada druge

8. Luk će odstraniti tvrdokorne masnoće nakupljene na vašem roštilju ili grillu. Dobro istrljajte roštilj glavicom luka. Njegovi sokovi omekšaće masnoće.

9. Iskoristite kolut luka za savršeno i lepo jaje na oko. Prepolovite luk i zatim odsecite deblji kolut. Stavite ga na zagrejan tiganj, pažljivo razbijte jaje, ubacite unutar luka i ispecite.

Pogledajte i Seckajte crni luk bez suza!

10. Od žutih ili crvenih ljuski luka napravite boju za vunu ili tkaninu. Sakupite količinu ljuski koja stane u jedne ženske najlonke. Napunite najlonke ljuskama i ubacite u lonac pun vrele vode. Kuvajte 1 sat i nakon toga izvadite najlonke. Vunu koju želite obojiti prvo namočite u čistu vrelu vodu i zatim ubacite u lonac s bojom. “Kuvajte” je sat vremena na laganoj vatri, nakon toga pustite da se ohladi i na kraju dobro isperite u hladnoj vodi sve dok boja ne prestane da izlazi iz nje. Raširite vunu na štrik ili neko drugo prozračno mesto i pustite da se osuši. Postupak je identičan za bojenje tkanine. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.