Naslovna Sve o namirnicama Namirnice koje ne treba čuvati u frižideru

Namirnice koje ne treba čuvati u frižideru

328
0
namirnice_koje_ne_treba_cuvati_u_frizideru_cl.jpg

Držanje određenih namirnica u frižideru neće škoditi našem zdravlju, ali im niska temperatura može promeniti teksturu i pokvariti ukus.

Kako biste duže uživali u njihovom pravom ukusu, sledeće namirnice ne treba držati u frižideru.

Ulja

Kada se čuvaju na niskoj temperaturi, ulja postanu veoma gusta. To se naročito odnosi na maslinovo i ulje kokosa, kojima kasnije treba dosta vremena da dobiju prvobitnu strukturu.

Kafa

Bilo da je samlevena ili u zrnu, kafu nikako ne treba čuvati u frižideru. Ova namirnica brzo pokupi ostale mirise iz frižidera, a samim tim izgubi svoju aromu. S druge strane, promenom temperature kafa izgubi i vlažnost i promeni se njen originalni ukus.

Paradajz

Najveći problem prilikom držanja paradajza u frižideru nastaje zbog toga što niska temperatura utiče loše na teksturu  i učini paradajz  znatno mekšim.

Crni luk

Kao i paradajz, i crni luk može omekšati u frižideru, a ako duže ostane na niskoj temperaturi može i da se ubuđa. Ovaj proces je još brži ako u frižider stavite isečen crni luk.

Krompir

Niska temperatura razara skrob u krompiru, pa tako ohlađeni krompir menja svoj karakterističan ukus, bez obzira na koji način ga kasnije pripremite.

Pročitajte i:  Želite da smršate? Jedite ove namirnice - one smanjuju apetit

Banane

Niska temperatura usporava sazrevanje banana, pa izbor skladištenja zavisi od toga da li volite zrelije ili zelenije banane. S druge strane, ako već zrele banane stavite u frižider, kora će im postati braon ili crna , ali će plod ostati savršen.

Med

Pronađite teglu meda staru 1000 godina i dalje će biti upotrebljiva – med ima prirodni način konzervacije. Ako ga držite u frižideru, ubrzaće se kristalizacija šećera, čime će med postati veoma gust i biće veoma teško vaditi ga kašičicom.

Beli luk

Niska temperatura ne pogoduje belom luku. Verovatno će spolja izgledati nepromenjeno i ispravno, unutrašnjost se brzo kvari i buđa.

Hleb

Jedina situacija kada je se hleb može držati u frižideru je kada od njega napravite sendvič, s obzirom da u originalnom obliku može postati žilav i tvrd.

Sveže bilje

Ukoliko ih ne uvijete ili ne stavite u zatvorenu posudu, biljke ne treba čuvati u frižideru. Sveže biljke su kao kafa, upijaju mirise, pa je kasnije teško povratiti njihov originalni ukus. Biljke se na niskoj temperaturi i brže osuše i izgube svežinu.

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.