Naslovna Sve o namirnicama Kako sniziti nivo holesterola na prirodan način

Kako sniziti nivo holesterola na prirodan način

133
0
kako_da_snizite_nivo_holesterola_na_prirodan_nacin.jpg

Loš holesterol izuzetno je opasan za zdravlje, posebno srce, a ako ste uočili da ste prešli granicu, pripazite na ishranu. Određene namirnice mogu ga vratiti u normalne granice na prirodan način.

Zdrav nivo holesterola  je ispod 200 miligrama po decilitru krvi. LDL ili “loš” holesterol treba biti ispod 100 mg, a poželjni HDL je iznad 60 mg. Ako su rezultati povišeni, što pre morate nešto preduzeti, a ove namirnice mogu vam pomoći.

Crveni pirinač

Niste je do sada probali, a imate problema s povišenim LDL kolesterolom – vreme je da u ishranu uvedete crveni pirinač. Uz ribu, crvena riža super je prilog, a odavno je poznata kao kineski narodni lek. Možete je kombinovatii s drugim žitaricama poput kinoe ili integralnog pirinča. Neke su studije pokazale da crveni pirinač smanjuje nivo ukupnog holesterola već nakon osam nedelja uzimanja preparata crvenog pirinča. Crveni pirinač dobija se fermentacijom uz pomoć crvene plesni i ima 14 monakolina od kojih je za borbu s lošim holesterolom najvažniji onaj s oznakom K, budući da doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi.

Pogledajte i 6 neuobičajenih upotreba pirinča

Artičoke

Artičoka je mediteranska biljka, a poput ostalog zelenog povrća, bogata je vlaknima, vitaminima C i K, ali je među deset namirnica koje imaju naviše antioksidansa. Nakon što ih očistite treba ih kuvati do 45 minuta s malo limunovog soka. Kada uzimate lekove za snižavanje holesterola, oni imaju statine, a artičoka ima drugačije delovanje odnosno uiče na njegovu razgradnju. 

Pročitajte i:  8 štetnih uticaja soli na naš organizam

Pogledajte i Artičoka – kraljica mediteranske kuhinje

Ovsene pahulje za doručak

Neka su istraživanja pokazala da ovsene pahulje za šest nedelja može sniziti loš holesterol za 5,3 posto, a razlog se krije u sastojku betaglukanu. On sprečava zadržavanje LDL holesterola u organizmu. 

Pogledajte i 5 načina da ovsene pahulje budu vaš omiljeni doručak

Riba

Znate i sami da bi nribu trebalo da jhedete najmanje jednom nedeljno, jer omega-3 spadaju u prava prirodna čuda kada je zdravlje u pitanju. Razne su studije pokazale da su odlične u borbi protiv bolesti srca, pa tako i lošeg holesterola. Prema istraživanju sa Univerzteta Loma Linda, zamena zasićenih masti masnim kiselinama omega-3, kojih ima u lososu i sardinama, može povećati nivo dobrog holesterola čak četiri posto.

Pogledajte i 7 saveta za prženje ribe

Orašasti plodovi

Uz ovsene pahulje za doručak ii ribu za ručak orašasti plodovi odličan su međuobrok koji će biti sjajan saveznik u borbi protiv lošeg holesterola. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je kako su ispitanici snizili holesterol za 5,4 posto nakon što su šest dana nedeljnou, i tako mesec dana, konzumirali 40 grama oraha.

Pogledajte i Samo 7 oraha dnevno štiti vas od raznih oboljenja

Pasulj

Studija Univerziteta Politehnik u Arizoni zaključila je da pola šoljice pasulja u varivu može smanjiti nivo holesterola za osam posto. Njegov su glavni adut vlakna koja sprečavaju apsorpciju holesterola u organizmu.

Izvor: tportal

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.