Naslovna Sve o namirnicama Kako da pripremate mahunarke

Kako da pripremate mahunarke

348
0
kako_da_pripremate_mahunarke_cl.jpg

Mahunarke su među prvim biljkama koje je čovek kultivisao i koristio u ishrani. Čak i posle toliko vremena, i pored znatno većeg izbora različite hrane, ove biljke su i dalje veoma prisutne u kulinarstvu. Odličan su izvor proteina, vlakana i složenih ugljenih hidrata. Spektar namirnica koje sadaju u mahunarke je veoma bogat, pa ovladavanje pravilnim izborom i načinom pripreme može značajno proširiti repertoar vaših kulinarskih specijaliteta.

Kupovina mahunarki

Dok kupujete sočiva ili pasulj, vodite računa da birate cele, zdrave plodove. Izbegavajte oštećena i zrna drugačije boje, jer se verovatno radi o starim plodovima koji će se teško skuvati i mogu imati neprijatan ukus.

Potapanje mahunarki

Potapanje pre pripreme je česta tema rasprave u gastronhomskom svetu. Dok neki misle da se na taj način gube određeni hranljivi sastojci, boja i ukus, drugi smatraju da se tako ubrzava priprema, otklanjaju materije koje se teško vare i izazivaju gasove i sprečava oštećenje omotača zrna tokom kuvanja. Ipak, češće se mogu čuti mišljenja u korist potapanja, pa se tako savetuje da se pasulj drži najmanje osam sati u vodi pre pripreme, a sočiva od 15 minuta do sat vremena.

Pročitajte i:  Ručak za 30 minuta: Krompir paprikaš sa graškom (VIDEO)

Dodavanje začina tokom potapanja

Slobodno dodajte razne arome vodi u kojoj stoje zrna. To mogu biti luk, razne začinske trave ili ulja. Takođe, vodi u kojoj se potapaju plodovi možete dodati i bujon.

Jedno od najvažnijih pravila prilikom kuvanja mahunarki je da voda ne sme da vri, već samo da struji kako se zrna ne bi oštetila ili raspala.

Pročitajte i 5 korisnih saveta za pripremu pasulja.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.