Naslovna Sve o namirnicama Balzamiko sirće

Balzamiko sirće

5999
0
balzamiko_sirce.jpg

Balzamiko sirće ( Aceto balsamico) je posebna vrsta sirćeta napravljenog od grožđa, specifičnog blago kiselog i slatkastog ukusa sa prefinjenim bukeom. Tajna finoće balzamovog sirćeta leži u tradicionalnoj proizvodnji koju su sa kolena na koleno prenosili članovi porodice. Osim dugotrajnog procesa proizvodnje, za kvalitet su odlučujuće sirovine, klimatski uslovi i dugogodišnje čuvanje u buradima od specijalnih vrsta drveta.

Za razliku od ostalih sirća balzamiko se ne dobija vrenjem vina ili nekog voća nego iz čistog mošta alkoholom oskudnog grožđa “Trebbiano di Spagna” iz Modene ili provincije Emilia-Romagna u Italiji. Zrelo grožđe se bere i presuje. Već nakon nekoliko sati kad počne alkoholno vrenje mošt se filtrira i stavlja u bakarne ili danas sve češće čelične kazane, zagreva se na 80°c i na toj temperaturi se najmanje 12 sati “krčka” dok ne izgubi 30 do 50 % zapremine. Kada se ohladi, sipa se u staklene balone koji se odmah hermetički zatvaraju radi sprečavanja pojeve sirćetnih bakterija.

Pročitajte i:  Pročistite krv napitkom od belog luka

Nakon nekih 6 meseci mošt se presipa u drvenu burad, gdje počinje lagano trogodišnje vrenje. Potom se sirće presipa u drugo bure u kom se odvija proces zrenja i na kraju mora da odleži u trećem buretu. Burad su pravljena čak od 7 različith vrsta drveta, tako da svako drvo utiče na konačni ukus sirćeta.

Proizvodnja originalnog balzamiko sirćeta traje minimalno 12 godina, pa se ono etiketira sa naznačenom godinom proizvodnje, baš kao i vrhunska vina.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.