Naslovna Sve o namirnicama 9 idealnih namirnica za leto

9 idealnih namirnica za leto

47
0
10_namirnica_idealnih_za_leto.jpg

Voće i povrće je izvor velikog broja vitamina, moćnih antioksidanata, minerala, proteina i valakana. Za vas smo izdvojili devet najboljih namirnica koje su u trenutno u sezoni i kojima možete popraviti svoje zdravstveno stanje.

Rukola

“Sezona rukole je od proleća do ranih letnjih meseci i sadrži oko osam puta više kalcijuma, pet puta veću količinu vitamina A, C i K, kao i četiri puta više gvožđa u odnosu na tradicionalnu zelenu salatu” – kaže nutricionista Kit Kantor.

Šljive

U kasno proleće dolaze nam prve šljive, što je odlično jer naučnici tvrde da šljive pojačavaju sposobnost tela dfa apsorbuje gvožđe, koje je povezano sa visokim nivoom vitamina C, a uz to su i bogate antioksidantima. Ukoliko se konzumiraju redovno, šljive povećavaju imunološku funkciju. Kantor savetuje da ih dodate na picu zajedno sa kozjim sirom, čak i pečene u toplom desertu.

Rabarbara

“Rabarbara je voće koje je dostupno skoro cele godine, a prava sezona je zapravo rano proleće” – kaže Kantor. Izgledom podseća na celer, iako je crvene boje, a koristi se kao prirodni zaslađivač ili u kombinaciji sa drugim voćem. Odličan je izvor antioksidanata i vitamina, kalcijuma i luteina, koji imaju bezbroj pozitivnih dejstava u vezi sa kožom i očima.

Zeleniš

Iako se uglavnom koriste da ukrase skupa jela luksuznih restorana, ovo sitno zeleno povrće važno je za kožu i oči, jer sadrži vitalne materije, uključujući vitamine K, C i E, kao i lutein i beta karoten. “Koristite ga umesto zelene salate kako biste imali zdraviji obrok” – preporučuje Alpert.

Pročitajte i:  Ultramaratonac Jovica Spajić: Sok od đumbira me je vratio u život (RECEPT)

Kombuha

“Ovaj fermentisani napitak povezuje se sa stimulacijom imunog sistema i poboljšava varenje i funkciju jetre” – kaže Alpert. Sve je popularniji, a nutricionisti ga preporučuju umesto kafe.

Klice

Pozitivna dejstva na zdravlje raznih klica svima su poznata, ali napomenućemo da bi ih trebalo dodati u salatu, zbog boljeg ukusa i više hranljivih materija. “Velika količina vlakana i vitamina A, B kompleksa, C i E povećava energiju, što može dovesti do mršavljenja” – kaže Kantor.

Aloje vera

“Sok aloje vere ima pročišćujuća dejstva koja poboljšavaju proces varenja, a može dovesti i do smanjenja nivoa šećera u krvi” – objašnjava Alpert. Dodajte sok aloja vere u jutarnji šejk.

Hlorofil

“Ovaj molekul je odgovoran ta zelenu boju biljaka, ali je takođe važan za zdravlje našeg krvotoka, jer pomaže telu da proizvede crvena krvna zrnca i reguliše protok kiseonika” – ističe Alpert. Možete ga uneti kroz tamno zeleno lišće povrća, uključujući kelj, rukolu i blitvu. Takođe, može se kupiti i u tečnom stanju od kojeg se pravi bezalkoholni koktel od hlorofila. Pomešajte sa sodom i dodajte sveže voće.

Nar

Nar je hipoglikemijsko voće, što znači da nema negativan uticaj na nivo šećera u krvi. “Pokazalo se da jedinjenja iz nara imaju pozitivan efekat na krvne sudove, smanjuju rizik od srčanog udara i visokog krvnog pritiska” – objašnjava Kantor.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.