Naslovna Supe i čorbe ZDRAVA I UKUSNA: Čorba od lišća mladih rotkvica

ZDRAVA I UKUSNA: Čorba od lišća mladih rotkvica

437
0
Foto: Profimedia

Lišće rotkvica je jestivo i bogato gvožđem, a obično završi u kanti! Sirovo je blago ljutkastog ukusa, dok kuvano podseća na spanać. Može se upotrebiti u salatama, pitama, projama ili ovako, “na kašiku”. Recept za ekonomičnu, zdravu i hranljivu čorbu od lišća rotkvica je pred vama!

Sastojci:

  • 200 g lišća rotkvica, oko 4 veze
  • 200 g peruški mladog luka, oko 4 veze
  • 200 g krompira, 2 manja
  • 200 g kelerabe, 1 manja
  • 200 g celera, 1 manji koren
  • 200 g šargarepe, 2-3 srednje
  • 1.5 kašičica soli
  • malo bibera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 100 ml slatke pavlake (neutralne)

Postupak:

1. Krompir, kelerabu, celer i šargarepu oguliti, iseći na krupnije komade, preliti litrom vode, dodati jednu kašičicu soli, kuvati do vrenja, pa na tišoj vatri još 45 minuta, poklopljeno, dok povrće ne postane meko.

2. Za to vreme sitno iseći perca mladog luka, ugrejati tri kašike maslinovog ulja i propržiti ih sa pola kašičice soli i malo bibera, dok ne uvenu. Lišće rotkvica grubo usitniti nožem.

Pročitajte i:  Vitiligo se leči ovim namirnicama, probajte

3. Kad je povrće u šerpi omekšalo dodati prodinstan luk i iseckano lišće rotkvica, vratiti sve na kuvanje još pet minuta. Zatim sve ispasirati štapnim mikserom zajedno sa tečnošću koja je ostala, doliti slatku pavlaku i sve promešati.

Napomena:

Lišće rotkvica i peruške mladog luka treba dobro oprati, na njima se zadržava najviše nečistoća. Najlakše je sav zeleniš okupati u “bazenu” (sudopera ili veća vangla) i na kraju dobro isprati.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagram

Izvor: proverenirecepti.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.