Naslovna Supe i čorbe POSNA I MRSNA VARIJANTA: Pripremite ukusan i zdrav potaž od brokolija (VIDEO)

POSNA I MRSNA VARIJANTA: Pripremite ukusan i zdrav potaž od brokolija (VIDEO)

1116
0
Foto: Cooking

Brokoli sadrži sve potrebne vitamine i minerale za zdravlje našeg organizma. Odlican je za mršavljenje, jačanje kostiju, protiv zgrušavanja krvi, protiv prehlade. Povećava pamćenje. Takođe je dobar za detoks organizma. Prepun je vitamina C, a sadrži i vitamine B i folnu kiselinu, tako da je odličan izbor i za trudnice. Sadrži veliku količinu vlakana i poboljšava varenje. Smanjuje holesterol u krvi, reguliše visok krvni pritisak. Prepun je minerala kalijuma, fosfora, gvožđa i hroma.

Ako postite imate i posnu, ali i mrsnu varijantu ovog potaža.

Sastojci:

  • 60 g crnog luka
  • 200 g krompira
  • 1,5 l vode
  • so, biber
  • 100 g šargarepe
  • brokoli (oko 200 g cvetića)
  • lovorov list
  • ulje ili mast
  • 80 ml neutralne pavlake

Priprema:

Za posnu varijantu:
U šerpu stavite očišćen crni luk, šargarepu, krompir (iseckan na kockice), lovorov list, dodajte kašiku soli i sipajte hladnu vodu. Stavite da se kuva na jačoj temperaturi, dok ne provri. Zatim dodajte cvetiće brokolija i smanjite temperaturu. Pobiberite i kuvajt dok povrće ne omekša (oko 20 minuta). Nakon toga u šolju sipajte kašiku brašna i i dodajte malo čorbe, dobro umutite i sipajte u čorbu. Sklonite šerpu sa šporeta. Izvadite lovorov list. Štapnim mikserom ispasirajte povrće. Vratite na šporet i kuvajte još 10 minuta. Probajte čorbu i po potrebi dodajte još začina.

Pročitajte i:  Nov način pripreme omiljenog povrća: Pire od tikvica (VIDEO)

Za mrsnu varijantu:
U zagrejano ulje (mast) dodajte sitno seckani luk i šargarepu. Posolite i dinstajte na slabijoj temperaturi dok luk ne postane staklast. Dodajte krompir i povećajte temperaturu. Dodajte lovorov list i sipajte vodu. Posolite i pobiberite. Kuvajte na jačoj temperaturi, dok voda ne provri. Zatim dodajte cvetiće brokolija. Smanjite temperaturu i kuvajte dok povrće ne omekša (oko 20 minuta).

Šerpu sklonite sa šporeta i procedite povrće, ali sačuvajte vodu u kojoj se povrće kuvalo. Sklonite lovorov list. Povrće ispasirajte sa malo bujona. Vratite u šerpu povrće i bujon. Sipajte neutralnu pavlaku. Dobro promešajte. Vratite na šporet i pustite da čorba proključa još jednom. Probajte i začinite po vašem ukusu.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: cooking.rs 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.