Naslovna Supe i čorbe OTKRIVAMO: Šta znači reč potaž i koji su najlepši recepti za ovo...

OTKRIVAMO: Šta znači reč potaž i koji su najlepši recepti za ovo jelo?!

7177
0
Foto: Shutterstock

Reč potaž potiče od francuske reči potage što u prevodu na srpski znači gusta supa, čorba od raznog povrća sa dodacima testa. To je francusko jelo sa puno vrsta zeleni, ali i drugog povrća.

Ukoliko nemate mnogo vremena a želite da pojedete nešto ukusno na kašiku ovo je idealno jelo za vas.

Skuvajte ukusno povrće štapnim mikserom usitnite tako da bude kašasto, dodajte začine, pavlaku, jaja i uživajte u super ukusnom obroku.

Ovo su samo neki od najlepših recepata za potaž.

Potaž od bundeve, celera i prosa 

Foto: Shutterstock

Sastojci

  • bundeva 300 g
  • 1 manji koren celera (100 g)
  • 50 g prosa
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 l vode
  • so, biber
  • peršun
  • ulje

Ostatak recepta pročitajte na ovom linku.

Univerzalni recepept za super potaž

Foto: Shutterstock

Ukoliko ste ljubitelj zdravih obroka odličan način da u jednom tanjiru unesete obilje vitamina i korisnih minerala jeste da pojedete tanjir toplog potaža od povrća.

Svaki potaž se pravi slično ili gotovo isto. Ovo je osnova.

Potrebno vam je povrće. U zavisnosti od toga za koje se povrće opredelite od toga zavisi koliko vremena će vam biti potrebno za njegovu pripremu.

Pročitajte i:  ZABORAVITE NA KREČENJE: Ova smesa skida sve fleke sa zida!

Svo povrće dobro operite i očistiti. Potom ga nalijte da ogrezne vodom. Uključite šporet i kuvajte na srednjoj vatri oko pola sata. Nakon toga proverite da li povće kuvano. Ukoliko jeste ustinite ga štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite ga u vodu u kojoj se kuvalo. Nakon toga dodajte začine po ukusu.

Na kraju možete dodati pavlaku za kuvanje ili kiselu pavlaku po ukusu. Ako volite kiselkast ukus možete dodati i nekoliko kapi limunovog soka.

Osim kao dekoracija peršunov list daje izuzetan ukus i miris svakom jelu pa i ovom potažu.

Potaž od brokolija 

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • glavica brokolija
  • glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • majčina dušica

Pripremu pročitajte na ovom linku

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.