Naslovna Supe i čorbe KOJA JE VAŠ OMILJENA: Ovo su 3 najlepše slavske čorbe!

KOJA JE VAŠ OMILJENA: Ovo su 3 najlepše slavske čorbe!

4448
0
Foto: Profimedia

Približava se dan slave, a vi još niste odlučili čime ćete počastiti svoje goste? Ne brinite, imamo idealno rešenje za vas.

Ovo su 3 najukusnije čorbe koje se služe na našim slavskim trpezama.

1Juneća čorba

Foto: Profimedia

Juneća čorbica prija svakom stomaku. Zdrava je i ukusna pa se često domaćice odlučuju baš za pripremu ove čorbe kad je spremanje slave u pitanju.

Potebno je:

  • 300 g junećeg mesa bez kostiju
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • celer
  • krompir
  • 2 šake pirinča
  • malo vegete
  • so i biber
  • malo ulja
  • 1 kašika brašna
  • peršunov list i mirođija

Priprema:

Iseckajte crni luk i meso. U šerpu sipajte malo ulja, pa stavite meso i luk da se dinstaju. Zatim posolite, dodajte začin i nalijte sa vodom da se lagano krčka. S obzirom da je u pitanju junetina trebaće vam bar 2 sata kuvanja. Postepeno dodajte po potrebi još vode, promešajte s vremena na vreme i vodite računa da ima dovoljno tečnosti da ne bi zagorelo.

Kad je junetina skuvana dodajte izblendiranu šargarep, bibera, soli, peršunov list i malo mirođije. Izmešajte pa potom dodajte i pirinač. Neka se kuva još bar 20 minuta.
Na kraju razmutiti malo brašna i vodu, čorbu skloniti sa šporeta i sipati mešavinu vode i brašna u nju. Mešajte sve vreme da se ne naprave grudvice.

Potom smanjite jačinu vatre na šporetu i čorbu vratite da prokuva. Neka kuva nekoliko minuta, počeće da se zgušnjava. Kad imate odgovarajuću gustinu čorbe, skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Na kraju možete po ukusu dodati i malo ceđenog limunovog soka. Prijatno!

2Domaća riblja čorba

Foto: Profimedia

U vreme posta riblja čorba je obavezan deo slavske trpeze.

Potrebno je:

  • 1,5 kg očišćene ribe (obavezno malo šarana zbog masnoće, zatim može bela riba, deverika, štuka, smuđ)
  • malo vegete
  • so i biber
  • oko 700 g crnog luka
  • 2 kašike aleve paprike
  • mešavinu za riblju čorbu (može i ne mora)

Priprema:

Crni luk očistite i dobro izblendirajte. Stavite u šerpu luk i oko 1,5 l vode. Stavite da se skuva dok luk potpuno ne promeni boju i ne istopi se. Nakon toga dodajete mešavinu za riblju čorbu i alevu papriku. Ta mešavina mora da dobro prokuva da bi se ti začini sjedinili.

Pročitajte i:  Slavski mezetluk: Pihtije naših baka (VIDEO)

Tek nakon toga dodajete očišćene komade ribe i lagano promešajte. Dodajte vode toliko da kad uvri ostane onoliko čorbe koliko vama treba. Kuvajet oko 20 minuta. Vodite računa da se riba skroz ne raskuva, da se ne raspadne.

Da biste sprečili raspadanje ribe dodajte 1 kašiku sirćeta u čorbu i ostavite da se ohladi. Čorba je spremna, uživajte.

3Pileća krem čorba

Foto: Profimedia

Ova fenomenalna čorba zaslužuje da se nađe na slavskoj trpezi.

Potrebno je:

  • 3 bataka i karabataka
  • 1 koren celera
  • 1 paštrnjak
  • 1 šargarepa
  • 1 luk
  • 2 krompira
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 150 ml mleka
  • so, začin, biber
  • lovorov list
  • ulje
  • svež peršun list

Priprema:

Svo povrće dobro operite, očistite i isecite na male kockice. U šerpu u kojoj ćete kuvati čorbu stavite malo ulja i na tihu vatru pustite povrće da se dinsta.

Nakon što se malo prodinsta, dodajte odvojene karabatake i batake. Nalijte vodom i ostavite da se kuva. Kad je meso kuvano, izvadite ga, sklonite kožicu sa piletine i ostavite da se malo prohladi tako da moćete da ga lagano skinete sa kostiju i iseckate na tračice.

Potom izvaditi malo povrća sa strane a ostatak staviti da se u blenderu izmiksira. Potom tako izmiksirano vratiti u čorbu, dodati meso i povrće koje smo ostavili sa strane.

U to sipajte mleko i pavlaku za kuvanje, izmešajte i na laganoj vatri ostavite samo toliko da prokuva.

Probajte, po ukusu dodajte začine, so, biber, vegetu… I na samom kraju dodati sitno iseckan peršun.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.